Αυτή η σάλτσα μανιταριών είναι αυτό που χρειάζεται ένα απλό γεύμα για να «αναβαθμιστεί». Η συγκεκριμένη σάλτσα είναι τύπου gravy, (γκρέιβι) και παραδοσιακά παρασκευάζεται από το καραμελωμένο ζουμί που μένει στο ταψί, στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα μετά το ψήσιμο του κρέατος.

Ωστόσο, η δική μας εκδοχή είναι vegan, καθώς για να φτιάξουμε τη σάλτσα θα χρησιμοποιήσουμε μείγμα από ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την αλμυρότητά της. Σε ελάχιστο χρόνο θα έχουμε μια πλούσια, κρεμώδη σάλτσα, που μπορούμε να προσθέσουμε σε μακαρονάδες, πατάτες ή λαχανικά.

Υλικά (για 8 μερίδες)
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
115 γραμμ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα (μια κονσέρβα αν δεν χρησιμοποιήσετε φρέσκα)
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλιτζάνια vegan ζωμό λαχανικών
αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει, για 6 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου άλλα 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 1 ακόμη λεπτό.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 5-10 λεπτά και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να πήξει ελαφρώς το μείγμα. Εάν το μείγμα είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε σταδιακά περισσότερο ζωμό λαχανικών. Δοκιμάζουμε και πασπαλίζουμε με περισσότερο αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Σερβίρουμε τη σάλτσα μας ζεστή.

Δείτε επίσης:
Για τέλεια vegan mac ‘n’ cheese το μυστικό δεν κρύβεται στο τυρί!

Vegan ζαχαρωτά με αχλάδι

Vegan γλυκιά τάρτα κολοκύθας με μαύρη ζάχαρη