Η Βασιλική Ακαδημία Ιατρικής του Βελγίου, έπειτα από αίτημα του Επιτρόπου για το Παιδί, κατέθεσε την άποψή της, σύμφωνα με την οποία δημιουργείται η προοπτική, στο προσεχές μέλλον, να τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης οι γονείς που επιβάλλουν στα παιδιά τους vegan διατροφή.
Ο βελγικός ιστότοπος ενημέρωσης Le Soir αναφέρει ότι η Ακαδημία υποστηρίζει πως η αυστηρή χορτοφαγία στα παιδιά είναι ενέργεια ανήθικη, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή τους. Ο βιγκανισμός στα παιδιά μπορεί να θεωρηθεί αξιόποινη πράξη, όμως ακόμη δεν θεωρείται ισοδύναμη με την παραμέληση ανηλίκου. Ωστόσο, σκοπός είναι η απόφαση να λειτουργήσει αποτρεπτικά στους γονείς που υποβάλλουν τα παιδιά τους σε αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη απόφασή τους θα διώκεται ποινικά.
Τα παιδιά μπορούν να ακολουθούν μια vegan διατροφή μόνο με επίβλεψη παιδιάτρου, ενώ κρίνονται απαραίτητες οι τακτικές αιματολογικές εξετάσεις και η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων. Οι γονείς που δεν ακολουθούν τις συγκεκριμένες οδηγίες ρισκάρουν να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης δύο ετών, αλλά ενδεχομένως να τους αφαιρεθεί και η επιμέλεια αν παρατηρηθούν στα παιδιά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή τους. Ο Μπερνάρ Ντεβός, τοπικός κυβερνήτης, υπεύθυνος για τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών στις Βρυξέλλες και τις γαλλόφωνες περιοχές της περιφέρειας της Βαλλωνίας, ζήτησε να θεσπιστεί νόμος σχετικός με τις συνέπειες που έχει ο βιγκανισμός στην υγεία των παιδιών μετά από θανάτους σε σχολεία και νηπιαγωγεία, οι οποίοι θεωρείται ότι συνδέονταν με τη συγκεκριμένη διατροφή. «Πρέπει να ενημερώσουμε σωστά τους γονείς πριν τους επιπλήξουμε αλλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την επικίνδυνη αυτή κατάσταση», επισημαίνει ο παιδίατρος Ζορζ Κασιμίρ, μέλος της επιτροπής σύνταξης της έκθεσης. «Στην παιδική ηλικία, το σώμα παράγει μεταξύ άλλων και εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτό συνεπάγεται υψηλότερες απαιτήσεις του οργανισμού σε πρωτεΐνη και απαραίτητα λιπαρά οξέα που πρέπει να λαμβάνονται από ζωικές πηγές», επισημαίνει τονίζοντας επίσης ότι όταν οι ποσότητες των πρωτεϊνών δεν είναι επαρκείς για τον παιδικό οργανισμό, μπορεί να παρατηρηθούν ψυχοκινητική καθυστέρηση, αναιμία και υποσιτισμός, που μπορεί να διαρκέσουν εφόρου ζωής και να είναι μη αναστρέψιμα.
Ωστόσο, οι απόψεις των ειδικών αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα ποικίλουν διεθνώς. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής για παράδειγμα δεν είναι αντίθετη στις vegan δίαιτες. «Παρόλο που υπάρχουν αναφορές παιδιών με σημαντική έλλειψη βιταμίνης Β12, αποτελούν σπάνιες εξαιρέσεις», σημειώνει η Ακαδημία στην ιστοσελίδα της και συμπληρώνει: «Πολλοί ειδικοί συμπέραναν ότι οι vegan δίαιτες μπορούν να ακολουθηθούν με ασφάλεια από βρέφη και παιδιά χωρίς διατροφικούς συμβιβασμούς και με σημαντικά οφέλη».
Ομοίως και το Υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας έχει θέσει το ερώτημα αν μία vegetarian (όχι vegan) δίαιτα μπορεί να είναι επιβλαβής για τα παιδιά. «Είναι πιθανό ένα παιδί που ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή να σιτίζεται σωστά όταν είναι υπό επίβλεψη», αναφέρει. Παρόλο που μια χορτοφαγική διατροφή έχει λιγότερες απαγορευτικές τροφές από τη vegan, το συγκεκριμένο συμπέρασμα είναι ενδεικτικό του ότι όταν υπάρχει η απαραίτητη επίβλεψη οι δίαιτες που δεν βασίζονται σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνες για τα παιδιά.
Η PETA, οργάνωση που υποστηρίζει τα δικαιώματα των ζώων, πήρε θέση αναφορικά με την απόφαση του Βελγίου. Η Ντον Καρ, υπεύθυνη των πρωτοβουλιών του οργανισμού για ό,τι σχετίζεται με τη vegan διατροφή, αναφέρει στην Telegraph: «Πρόκειται για ένα μάτσο από ανοησίες. Ένα σωστά οργανωμένο vegan πλάνο είναι τέλειο για μωρά και παιδιά».