Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας για νέα ξεκινήματα και νέους στόχους και αν σκέφτεστε πως ίσως θέλετε να αφαιρέσετε ή να μειώσετε το κρέας και τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή σας, τότε αυτό είναι το challenge για εσάς. Το Veganuary μας καλεί να υιοθετήσουμε vegan διατροφή για έναν μήνα και ίσως αποφασίσετε πως αυτό είναι κάτι που σας ταιριάζει διατροφικά και ιδεολογικά.

Τι είναι το Veganuary
Η λέξη προέρχεται από το πάντρεμα των λέξεων vegan και January και από το 2014 έχει γίνει θεσμός. Το κίνημα δημιουργήθηκε από τον Matthew Glover και τη Jane Land το 2013 και τον Ιανουάριο του επόμενου έτους γεννήθηκε το πρώτο Veganuary.
Η μη κερδοσκοπική εταιρεία στη Βρετανία των Glover και Land έχει την ονομασία Veganuary και έχει ως στόχο να διαδώσει τα οφέλη του βιγκανισμού για το σώμα μας, τα ζώα αλλά και την προστασία του πλανήτη. Στη Βρετανία αποτελεί πλέον θεσμό με μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων και fast food να έχουν vegan πιάτα ειδικά για τον μήνα αυτό, ενώ τα σούπερ μάρκετ ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να δοκιμάσουν να γίνουν vegan για έναν μήνα.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Veganuary: «Η αποστολή μας είναι να εμπνεύσουμε και να στηρίξουμε όσους θέλουν να δοκιμάσουν έναν vegan τρόπο ζωής και να δημιουργήσουμε μαζί ένα κίνημα που έχει τον στόχο να σταματήσει την εκτροφή ζώων στις φάρμες προκειμένου να γίνουν τροφή και παράλληλα να προστατέψουμε τον πλανήτη και να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία μας».
Ο Ιανουάριος δεν επιλέχθηκε τυχαία. Είναι ο μήνας των νέων ξεκινημάτων και έτσι, μπορεί φέτος να είναι το δικό μας ξεκίνημα σε έναν τρόπο ζωής που δεν θα έχει μέρος της την εκμετάλλευση των ζώων.
Το 2019 η Washington Post ανέφερε πως το 46% όσων συμμετείχαν το έκαναν για την υγεία τους, το 34% για τα ζώα και το 12% για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Στο site του Veganuary υπάρχουν κατηγορίες που απευθύνονται σε όσους σκέφτονται τώρα να ξεκινήσουν και δεν ξέρουν πώς. Συνταγές με αλμυρές και γλυκές προτάσεις για όλη την ημέρα αλλά και διατροφικά tips που θα διευκολύνουν αυτό το challenge.

Είναι κάτι παραπάνω από ένα κίνημα
Το Veganuary έχει ξεφύγει από το πλαίσιο ενός κινήματος και έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ παραπάνω. Ούτως ή άλλως, ο βιγκανιμός δεν είναι απλώς μία διατροφή, οπότε ήταν δεδομένο πως και το Veganuary θα εξελισσόταν σε κάτι μεγαλύτερο. Είναι ένας τρόπος ζωής που έχει ως σημαία του τη μη εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο. Εκτός από τη διατροφή, αυτό επεκτείνεται και στην επιλογή ρούχων με συνθετική γούνα και δέρμα και καλλυντικά / προϊόντα ομορφιάς με την ένδειξη πώς είναι cruelty free.

Τα οφέλη
Τα οφέλη για τη συνολική υγεία είναι πολλά και έχουν αναφερθεί πολλές φορές. Άλλωστε, όταν αφαιρείτε από τη διατροφή σας τις τοξίνες, τα τρανς λιπαρά, το επεξεργασμένο κρέας αλλά και τα γαλακτοκομικά, η διατροφή είναι περισσότερο πλούσια σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Ωστόσο, χρειάζεται έρευνα προκειμένου να γίνει σωστά και να μάθετε πώς μπορείτε να προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας και ταυτόχρονα βάζετε το δικό σας λιθαράκι να σταματήσει η εκτροφή, σφαγή και εκμετάλλευση των ζώων. Πλέον, είναι αρκετά εύκολο για κάποιον που θέλει να αφαιρέσει τελείως το κρέας, το ψάρι και τα ζωικά παράγωγα από τη διατροφή του, καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και περισσότερες επιλογές σε αρκετά εστιατόρια.

Οι vegan επιλογές στη Μεσογειακή κουζίνα
Οι vegans έχουν απομακρύνει τελείως από τη διατροφή τους το κρέας, τα πουλερικά, το κυνήγι, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και το μέλι. Η διατροφή τους αποτελείται από όσπρια, δημητριακά, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και φρούτα. Η Μεσογειακή διατροφή έχει σε αφθονία όλα τα παραπάνω, ενώ οι πρώτες ύλες είναι αρκετά οικονομικές. Όμως, πλέον υπάρχουν και πολλά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών στα ράφια των σούπερ μάρκετ και έτσι, μπορείτε να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας γεύματα και σνακ χωρίς να σας λείψουν.
Ίσως, λοιπόν, αυτός ο Ιανουάριος είναι η στιγμή να αποδεχτείτε το challenge και να δοκιμάσετε να απομακρύνετε για έναν μήνα το κρέας και τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας. Και ποιος ξέρει, ίσως να είναι μόνο η αρχή…

info

Home