Χορτοφάγοι ή όχι, αυτά τα πατέ ξηρών καρπών είναι τέλεια συνοδευτικά στα πλατό που ετοιμάζετε για φθινοπωρινές συναντήσεις της παρέας στο σπίτι. Μπορείτε να τα σερβίρετε με κρακεράκια και διάφορα κριτσίνια ή με μπαστουνάκια λαχανικών.

Αν δεν είστε vegan, μπορείτε να τα σερβίρετε ως γαρνιτούρα σε ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά.

 

Πατέ ξηρών καρπών (βασική συνταγή)
Υλικά
2 φλιτζάνια ξηροί καρποί (φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα) μουλιασμένοι σε νερό για 8 ώρες
2 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι

Διαδικασία
Μουλιάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε νερό για περίπου 8-10 ώρες.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι ή πιπέρι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε γυάλινο δοχείο με καπάκι. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 5 ημέρες. Σερβίρουμε πάνω σε κομμάτια λαχανικών, σε κρακεράκια ή με τη συνοδεία διαφόρων λαχανικών σε στικ.

Πατέ με καρύδια
Υλικά
1 φλιτζάνι καρύδια, μουλιασμένα σε νερό για 5-6 ώρες
2 κομμάτια λιαστής ντομάτας, μουλιασμένα σε νερό για 5-6 ώρες
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι, λίγο καυτερό πιπέρι

Διαδικασία
Μουλιάζουμε τα καρύδια σε νερό για περίπου 5-6 ώρες. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και λίγο καυτερό πιπέρι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε γυάλινο δοχείο με καπάκι. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 5 ημέρες. Σερβίρουμε πάνω σε κομμάτια λαχανικών, σε κρακεράκια ή με τη συνοδεία διαφόρων λαχανικών σε στικ

Πατέ με κάσιους
Υλικά
1 φλιτζάνι κάσιους, μουλιασμένα σε νερό για 2 ώρες
¼ φλιτζανιού νερό
¼ φλιτζανιού χυμός λεμονιού
1 μικρή ντομάτα
λίγο σέλινο
λίγο αλάτι
λίγο άσπρο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Μουλιάζουμε τα φιστίκια κάσιους σε νερό για περίπου 2 ώρες.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι ή πιπέρι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε γυάλινο δοχείο με καπάκι. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 5 ημέρες. Σερβίρουμε πάνω σε κομμάτια λαχανικών, σε κρακεράκια ή με τη συνοδεία διαφόρων λαχανικών σε στικ.

Πατέ με φιστίκια Βραζιλίας (brazil nuts)
Υλικά
1 φλιτζάνι φιστίκια Βραζιλίας
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρή ντομάτα
λίγο σέλινο
λίγος χυμός λεμονιού

Διαδικασία
Μουλιάζουμε τα φιστίκια Βραζιλίας σε νερό για περίπου 2 ώρες.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι ή πιπέρι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε γυάλινο δοχείο με καπάκι. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 5 ημέρες. Σερβίρουμε πάνω σε κομμάτια λαχανικών, σε κρακεράκια ή με τη συνοδεία διαφόρων λαχανικών σε στικ.

info
Οι συνταγές για τα πατέ ξηρών καρπών προέρχονται από το βιβλίο «Ωμοφαγική Διατροφή, Γευστικές αλμυρές και γλυκές συνταγές για υγεία και μακροζωία» της Φλώρας Παπαδοπούλου (εκδ. Διόπτρα, 2014)

 

Δείτε επίσης:
Σαλάτα με σπανάκι, ρόδι και αμύγδαλα

Φτιάχνουμε vegan latte τσάι με κολοκύθα

Μαγειρεύουμε vegan ορεκτικά όλο γεύση και νοστιμιά