Στο ντοκιμαντέρ «Apocalypse Cow» (σε ελεύθερη μετάφραση- η αποκάλυψη της αγελάδας), παράφραση του «Apocalypse Now» (αποκάλυψη τώρα), ο δημοσιογράφος Τζορτζ Μόνμπιοτ, που εξειδικεύεται σε περιβαλλοντικά ζητήματα, τεκμηριώνει τη θεωρία της σωτηρίας του πλανήτη με την ευρύτερη διάδοση των φυτικών προϊόντων.
«Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της μεγαλύτερης οικονομικής μεταμόρφωσης οποιασδήποτε μορφής των τελευταίων 200 ετών», γράφει στον Guardian o δημοσιογράφος. Και είμαστε ένα βήμα πριν την ευρύτερη διάδοση των φυτικών προϊόντων που πιθανότατα θα σώσουν τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Σε γενικές γραμμές ο Μόνμπιοτ είναι μια απαισιόδοξη φωνή αναφορικά με θέματα που αφορούν την κατάσταση του πλανήτη ωστόσο στο ντοκιμαντέρ του «Apocalypse Cow» βρίσκει ελπίδα στην επιστήμη που δημιουργεί τις εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης. Ενδεικτικό παράδειγμα που αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ είναι η εταιρία Solar Foods η οποία δημιούργησε τη Solein, μια πρωτεΐνη που παράγεται από νερό, ηλεκτρική ενέργεια και νερό με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας.
Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος του ντοκιμαντέρ ο Μόνμπιοτ ήταν το πρώτο άτομο εκτός του εργαστηρίου που δοκίμασε το αποτέλεσμα. Δεν είχε βέβαια γεύση, κάτι που η Solar Foods αναφέρει ότι ήταν και ο στόχος τους αφού η Solein χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική πρωτεΐνη και παράγεται σε μορφή σκόνης. Ο δημοσιογράφος το δοκίμασε σε τηγανίτες που έφτιαξαν με γάλα βρόμης και το συμπέρασμά του ήταν ότι το γευστικό αποτέλεσμα έμοιαζε όντως με αυτό της τηγανίτας στην κλασική εκδοχή της από ζωικά προϊόντα.
Σημειώνεται ότι η κτηνοτροφία και η αλιεία είναι οι μεγαλύτερες αιτίες μαζικής εξαφάνισης κάποιων ειδών ζώων, που οδηγεί στην καταστροφή της βιοποικιλότητας απειλώντας το οικοσύστημα. Οι εναλλακτικές ωστόσο δεν είναι δύσκολο να βρεθούν και το αποδεικνύουν τα προϊόντα «κρέατος», «γαλακτοκομικών» και «ψαριών» που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.