Καλά τα μελομακάρονα και άγιοι οι κουραμπιέδες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν βρει για τα καλά τη θέση τους στο γιορτινό μας εδεσματολόγιο και άλλα γλυκά, με ευρωπαϊκό αέρα και εξίσου νόστιμη γεύση. Πουτίγκες, mince pies, stollen και πανετόνε είναι μερικά μόνο γλυκά παραδείγματα. Αλήθεια όμως, ξέρετε από που κρατάει η σκούφια του καθενός;
Πανετόνε από την Ιταλία
Ίσως το πρώτο από τα ευρωπαϊκά γλυκά που καθιερώθηκε και στο ελληνικό γιορτινό τραπέζι. Πατρίδα του είναι η Ιταλία και συγκεκριμένα το Μιλάνο, με τις ρίζες του να εντοπίζονται στα γλυκά κέικ των αρχαίων Ρωμαίων. Η πρώτη σύνδεση του με τα Χριστούγεννα γίνεται σε γραπτά του 18ου αιώνα και η αυθεντική συνταγή περιέχει ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι και κίτρο, ενώ συχνά περιέχει και κομματάκια σοκολάτας.
Stollen & Gingerbread από τη Γερμανία
To περίφημο stollen, που στην παρασκευή του θυμίζει κάπως το δικό μας τσουρέκι, αφού για να γίνει χρειάζεται να φτιάξουμε προζύμι με Μαγιά, ξεκίνησε ως μια απλή συνταγή και τον 15ο αιώνα εμπλουτίστηκε με υλικά όπως αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς που το έκαναν πιο πληθωρικό και γιορτινό. Από τον 16ο αιώνα συνδέθηκε απόλυτα με τα Χριστούγεννα και θεωρείται το γερμανικό γιορτινό γλύκισμα των ημερών. Το βρίσκετε πασπαλισμένο με άφθονη άχνη ζάχαρη, ενώ συχνά προστίθεται στο εσωτερικό και μάρτζιπαν.
Τα gingerbreads είναι ίσως τα διασημότερα μπισκοτάκια του κόσμου. Λέγεται ότι ξεκίνησαν γύρω στον 10ο αιώνα και ως το 1867 ήταν αποκλειστικά χειροποίητα. Οφείλουν το όνομα και τη χαρακτηριστική τους γεύση στο τζίντζερ και τα μπαχαρικά που περιέχουν (όπως κανέλα και γαρίφαλο) και διακοσμούνται συνήθως με ζαχαρόπαστα και γλάσο. Αν τους κάνετε και τρύπες πριν τα ψήσετε, μπορείτε μετά να περάσετε κορδελάκια, δημιουργώντας υπέροχα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Διάφορες εκδοχές τους συναντώνται και στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Βαυαρία, στη Δανία, στη Σουηδία και στις ΗΠΑ.
Christmas pudding, Mince pie & Fruit cake από τη Βρετανία
Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα ή αλλιώς Christmas pudding, είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα γιορτινά γλυκά διεθνώς. Περιέχει αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά και ψήνεται ιδανικά σε μπεν μαρί για πολλές ώρες, ενώ μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον 1 μήνα! Μάλιστα, στη Βρετανία ετοιμάζεται έως και 5 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Για την ιστορία, “πρόγονοι” της ήταν οι αλμυρές πουτίγκες και η σύνδεση με τις γιορτές έχει τις ρίζες της στη μεσαιωνική Αγγλία, αν και συνταγές όπως τις ξέρουμε σήμερα εμφανίζονται από τα μέσα του 17ου αιώνα και μετά.
Το fruit cake πάλι, περιέχει επίσης φρούτα αλλά κυρίως γλασέ, καθώς και ξηρούς καρπούς, ενώ το μυστικό της γεύσης κρύβεται στο ότι το “μεθάτε” συχνά. Συγκεκριμένα, το φτιάχνετε περίπου 1 μήνα πριν τα Χριστούγεννα και αφού κρυώσει κάνετε τρύπες στην επιφάνεια του και ανά τακτά διαστήματα το περιχύνετε με ρούμι, ουίσκι ή μπράντι. Λίγο πριν το σερβίρετε το διακοσμείται με μάρτζιπαν ή γλάσο.
Τα μικρά ταρτάκια γνωστά και ως mince pies, εμφανίστηκαν το 13ο αιώνα, όταν τα μπαχαρικά της Ανατολής εμφανίστηκαν στη Βρετανία και βρήκαν αρχικά τη θέση τους σε μια αλμυρή τάρτα με κιμά και αποξηραμένα φρούτα. Βέβαια, η mince pie απαγορεύτηκε κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου. Όταν αναβίωσε έγινε πιο εκλεπτυσμένη και ως τη Βικτωριανή εποχή είχε εξελιχθεί στα ατομικά γλυκά ταρτάκια με μαρμελάδα αποξηραμένων και γλασαρισμένων φρούτων, μπαχαρικών και ποτού (γνωστή και ως mincemeat).
Cinnamon rolls και πουτίγκα ρυζιού από τη Σουηδία
Για τη Σουηδία (τη θεωρούμενη ως χώρα καταγωγής τους) τα διάσημα ρολάκια κανέλας είναι το παραδοσιακό γλύκισμα με το οποίο ξεκινούν την ημέρα τους τα Χριστούγεννα. Και επειδή στη χώρα προφανώς αγαπούν τα μπαχαρικά, πέρα από την κανέλα που είναι το βασικό συστατικό τους, προσθέτουν στη ζύμη και κάρδαμο. Πέρα από τα Χριστούγεννα, τα τιμούν πολύ και τον Οκτώβριο, αφού έχουν καθιερώσει την 4η Οκτωβρίου ως Ημέρα Cinnamon Rolls.
Ένα ακόμη παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της χώρας είναι και η πουτίγκα ρυζιού ή αλλιώς ρυζόγαλο, μέσα στο οποίο κρύβουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση φέρνει τύχη σε όποιον το βρει και αν, μάλιστα, είναι ανύπαντρος θα παντρευτεί μέσα στο νέο έτος!
Bûche De Noël από τη Γαλλία
Δεν είναι άλλο από τον διάσημο και σ’ εμάς κορμός σοκολάτας. Η ιστορία του ξεκινά τον 19ο αιώνα και είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Γαλλίας. Φτιάχνεται με παντεσπάνι που ρολάρεται για να μοιάζει με κορμό και γεμίζεται συνήθως με Kρέμα Σοκολάτας. Στις διάφορες εκδοχές του το παντεσπάνι γίνεται λευκό ή σοκολάτας και η κρέμα εμπλουτίζεται με κάστανο, ποτό κ.α. Όσο για τη διακόσμηση του, καλύπτεται με κρέμα σοκολάτας και συχνά χαράσσεται για να μοιάζει οπτικά με κορμό (Bûche άλλωστε σημαίνει κορμός).