Εάν αναρωτιέστε ποιες από τις συσκευές που έχουμε στο σπίτι ή στο γραφείο είναι οι πλέον ενεργοβόρες και άρα, ενοχοποιούνται για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος το ψυγείο είναι σίγουρα μία από αυτές. Το γεγονός, άλλωστε, ότι λειτουργεί όλο το 24ώρο και σπανίως το βγάζουμε από την πρίζα ακόμη και εάν είναι να λείψουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες μικρές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να ελέγξετε την κατανάλωση του ψυγείου και άρα, να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ):
1. Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.
2. Εάν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους πέντε χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.
3. Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου, ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7 °C και του καταψύκτη στους –18 °C. Έτσι, εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.
4. Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολλή ώρα ανοικτή. Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.
5. Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον πέντε εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.
6. Όταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετε το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή.
7. Μην βάζετε ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο. Καλύτερα να περιμένετε να κρυώσουν πρώτα (συνίσταται και για λόγους υγείας).
8. Και, τέλος, επιλέξτε μία συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση (σ.σ. το τελευταίο διάστημα «τρέχει» σχετικό πρόγραμμα για την αντικατάσταση ενεργοβόρων, παλιών συσκευών). Η ενεργειακή ετικέτα που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοσή του.