Οι μαθητές είναι για τα καλά πίσω στα θρανία, και αν και άλλαξε η χρονιά, το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας και της βιωσιμότητας παραμένει. Όμως, υπάρχουν πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούς ακόμη και στις σχολικές αίθουσες και μπορούν να βοηθήσουν με τα συγκεκριμένα σημαντικά ζητήματα.

Η θωράκιση των κτιρίων
Συστήνεται το κλείσιμο τυχόν χαραμάδων σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη, ενώ πρέπει να αποφεύγεται ο υπερβολικός αερισμός, ώστε ούτε η ζέστη να μπορεί εύκολα να δραπετεύσει ούτε το κρύο να εισχωρήσει στους χώρους του σχολείου.

Ο φωτισμός
Όπως κάνουμε και στα σπίτια μας, έτσι και στα σχολεία, όταν φεύγουμε από κάποιο δωμάτιο ή κάθε κοινόχρηστο χώρο, πρέπει να σβήνουμε τα φώτα. Τις μέρες με ήλιο, και ειδικά στους χώρους με μεγάλα παράθυρα και άπλετο φυσικό φωτισμό όσες λιγότερες λάμπες ανάψουν τόσο το καλύτερο. Με την προϋπόθεση πάντα να επαρκεί ο φωτισμός. Επίσης, η χρήση λαμπτήρων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης είναι πάντα από τις πιο αποδοτικές λύσεις. Οι λαμπτήρες φθορισμού επιτυγχάνουν 75% εξοικονόμηση ενέργειας και έχουν 10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης. Οι λαμπτήρες LED επιτυγχάνουν 80% εξοικονόμηση ενέργειας και έχουν 25 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα σωστά ρυθμισμένα συστήματα θέρμανσης και ψύξης
Τον χειμώνα η μείωση της θερμοκρασίας κατά 1°C στο χώρο μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση έως και 8%. Ο θερμοστάτης δε, πρέπει να είναι ρυθμισμένος στους 19-20°C τον χειμώνα και στους 26-27°C το καλοκαίρι.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές που δεν καίνε άσκοπα ρεύμα
Και στα σχολεία, ηλεκτρονικές συσκευές δεν πρέπει να παραμένουν συνδεδεμένες στην πρίζα όσο δεν χρησιμοποιούνται. Προτζέκτορες, ηχεία, οθόνες και όποια άλλη συσκευή μπορεί να βγει από τον πρίζα, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας.