Απόλυτα συνυφασμένες με το χειμώνα, οι σούπες είναι σίγουρα το comfort food του χειμώνα που στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο απολαμβάνουμε με διάφορους τρόπους ενώ οι συνταγές διαμορφώνονται ανάλογα με τα γούστα και φυσικά τη χώρα και την περιοχή που τις φτιάχνουν.
Οι σούπες είναι από τα πιο χορταστικά και θρεπτικά φαγητά που καταναλώνονται κυρίως το χειμώνα ζεστές. Συνδυάζοντας ψιλοκομμένα λαχανικά, κρέας και πουλερικά με όσπρια ή δημητριακά προσφέρουν αμέτρητα διατροφικά οφέλη ενώ για να αποκτήσουν πιο πυκνή υφή και να γίνουν πιο χορταστικές, συχνά εμπλουτίζονται με αμυλούχες τροφές, όπως ρύζι ή ζυμαρικά. Οι περισσότερες ελληνικές σούπες είναι απλές και περιέχουν τραχανά, χόρτα, δημητριακά, παραδοσιακά ζυμαρικά, αιγοπρόβειο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ρύζι και όσπρια. Οι πιο γνωστές είναι τα γιουβαρλάκια, η φασολάδα, η σούπα από φακές, με τραχανά, η κακκαβιά, η κοτόσουπα, η κλασική κρεατόσουπα, ο πατσάς, αλλά και οι πιο απλές, με λαχανικά όπως ντομάτα ή μανιτάρια ή με κάποιο ψιλό ζυμαρικό όπως «μαλλιά αγγέλου» ή φιδέ.
Οι λόγοι για να την εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή είναι πολλοί αφού η κατανάλωσή της σε καθημερινή βάση βοηθά σημαντικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους αφού είτε ως ορεκτικό είτε ως κυρίως γεύμα η θερμιδική της αξία είναι συνήθως χαμηλή. Επίσης, ενυδατώνει τον οργανισμό, αφού η περιεκτικότητά της σε νερό είναι μεγάλη ενώ λόγω της ποικιλίας των υλικών που περιέχει, είναι από τα θρεπτικότερα γεύματα που μπορούμε να εντάξουμε στο καθημερινό αλλά και το γιορτινό τραπέζι.
Όσο για την ιστορία της, δεν είναι και τόσο πρόσφατη, αφού υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν την κατανάλωση σούπας 10.000 χρόνια πριν, καθιστώντας την ως ένα από τα βασικότερα γεύματα σε κουζίνες του κόσμου. Θεωρείται ωστόσο ότι η λέξη σούπα προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις su και po, που σημαίνουν «σωστή διατροφή». Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, η ρίζα της είναι στο λατινικό suppa που σημαίνει «ψωμί βουτηγμένο σε ζωμό».
Η σούπα βέβαια δεν είχε ανέκαθεν τη σημερινή της μορφή δεδομένου ότι αρχικά ως όρος υποδήλωνε ένα κομμάτι ψωμί που το βουτούσαν σε οποιοδήποτε υγρό, ακόμα και απλό νερό. Η προσθήκη ψωμιού καταργήθηκε το 17ο αιώνα ενώ τα υλικά που προσέθεταν ήταν ανέκαθεν ευέλικτα, πάντα προσαρμοσμένα στο κοινωνικό και οικονομικό status.
5 tips για να φτιάξετε την τέλεια σούπα
*Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε φυσικά υλικά για να εμπλουτίσετε τη γεύση της σούπας και να είναι πιο υγιεινή. Τα μπαχαρικά και τα βότανα θα είναι και εδώ οι καλύτεροί σας σύμμαζοι στην κουζίνα.
*Προτιμήστε επίσης φρέσκα υλικά. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο. Ωστόσο, αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα λαχανικά ή ακόμα και κονσέρβα.
*Το ελαιόλαδο είναι σαφώς καλύτερο από το βούτυρο. Δοκιμάστε να το προσθέσετε στο τέλος του μαγειρέματος ή ακόμα και στο σερβίρισμα. Το αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικό.
*Τα ζυμαρικά και το ρύζι, εκτός του ότι λόγω του άμυλου που περιέχουν, χυλώνουν τη σούπα όμορφα, την κάνουν και πιο χορταστική. Θυμηθείτε όμως ότι δεν θα τα ρίξετε στην αρχή αλλά προς το τέλος του μαγειρέματος.
*Αν κατά λάθος ρίξετε στη σούπα περισσότερο αλάτι, προσθέστε λίγο νερό ή ζωμό ή καθαρίστε μια πατάτα και ρίξτε την στην κατσαρόλα. Θα τραβήξει το πολύ αλάτι.
Και 5 λαχταριστές συνταγές για σούπα
Χυλωμένη ρεβιθάδα με κρεμμύδι και ρίγανη
Βελουτέ με φασόλια και τραγανό μπέικον
Η κλασική κοτόσουπα
Κίτρινη σούπα καλαμποκιού
Ταχινόσουπα με κουσκούς και σουσάμι καβουρδισμένο