Απλές λύσεις στην καθημερινότητά τους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και άρα, στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος αναζητούν τα νοικοκυριά. Πρόκειται για λύσεις, οι οποίες δεν απαιτούν κανενός είδους επένδυση, δεδομένου ότι σε εποχές πληθωρισμού και το κάθε ευρώ… μετράει.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται η εστίαση στα εξής:

Κουρτίνες: Σύμφωνα με μελέτες, τραβώντας τις κουρτίνες μπορείτε να μειώσετε την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Για καλύτερα αποτελέσματα δε, η βρετανική Sun υπογράμμιζε σε σχετικό άρθρο της ότι μπορούν να επιλεγούν υφασμάτινα ρολά σκίασης (στόρια), τα οποία εάν έχουν «αεροστεγή» εφαρμογή, μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας ακόμα και κατά 20%. Τα στόρια αυτά είναι, επίσης, χρήσιμα και κατά τους θερινούς μήνες, όταν θέλετε να κρατήσετε μέσα στο σπίτι τη δροσιά του κλιματιστικού. Εάν, πάλι, δεν θέλετε να αλλάξετε κουρτίνες, μπορείτε να κλείνετε πάντα καλά τα παντζούρια και τις κουρτίνες που ήδη έχετε από το απόγευμα και έπειτα.

Μονωτικά λάστιχα: Εάν θέλετε να ενισχύσετε τη μόνωση του σπιτιού μπορείτε, επίσης, να προμηθευτείτε μονωτικές ταινίες για τα παράθυρα. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να εντοπίσετε από πού υπάρχει απώλεια, τότε δεν έχετε παρά να τοποθετήστε ένα αρωματικό στικ δίπλα στο σημείο που θέλετε να μονώσετε. Εάν το ρεύμα καπνού κινείται οριζόντια και όχι κάθετα έχετε βρει μία διαρροή αέρα που πρέπει να σφραγιστεί. Επίσης, απαραίτητος είναι και ο έλεγχος του λάστιχου που υπάρχει στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε αυτό να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).

Διαρρύθμιση: Η τοποθέτηση των οικιακών συσκευών (π.χ. ψυγείου, καταψύκτη και στεγνωτηρίου ρούχων) μακριά από εστίες θέρμανσης είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε την άσκοπη σπατάλη ενέργειας. Επομένως, η διαρρύθμιση του σπιτιού παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για εξοικονόμηση.