Τρόπους για να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους λογαριασμούς ρεύματος αναζητούν σήμερα οι καταναλωτές, αναγνωρίζοντας πως για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα θα πρέπει να δαπανηθούν κάποια χρήματα για… αναβαθμίσεις. Η απόσβεση, ωστόσο, γίνεται γρήγορα, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Σύμφωνα με την energeiakistegi, ένα ψηφιακό γραφείο ενημέρωσης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου REVERTER και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι παρακάτω αλλαγές θα συμβάλλουν, τόσο στην εξοικονόμηση χρημάτων και την ορθολογική χρήση ενέργειας, όσο και στην ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού, ενώ θα αυξήσουν την αξία της ιδιοκτησία σας και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της οικογένειάς σας. Πιο αναλυτικά:

1) Ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα: Η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με μονό υαλοπίνακα από ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα διπλού ή τριπλού υαλοπίνακα με επιστρώσεις χαμηλής εκπομπής μπορεί να βελτιώσει τη μόνωση και να μειώσει τη μεταφορά θερμότητας και συνεπώς, τους λογαριασμούς ενέργειας, αυξάνοντας έτσι, την άνεση στον χώρο σας.

2) Συστήματα θέρμανσης/ψύξης υψηλής απόδοσης:
Η αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης με μοντέλα σύγχρονης και υψηλής απόδοσης μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση ή/και ψύξη.

3) Έξυπνοι θερμοστάτες: Εγκαταστήστε έξυπνο θερμοστάτη εξοπλισμένο με ευφυή συστήματα τεχνολογίας για να βελτιστοποιήσετε τη θέρμανση και την ψύξη με βάση το πρόγραμμα της οικογένειάς σας.

4) Μόνωση κτιρίου: Η σωστή μόνωση σε τοίχους (εσωτερικά και εξωτερικά), οροφές-στέγες και δάπεδα-πιλοτές βοηθά στην πρόληψη της απώλειας θερμότητας το χειμώνα και διατηρεί το σπίτι πιο δροσερό το καλοκαίρι. Η επαρκής μόνωση μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στο κόστος θέρμανσης. Η θερμομόνωση του κτιρίου σας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους θέρμανσης κατά 60%.

5) Παρακολουθήστε την κατανάλωση ενέργειας: Ελέγχετε τακτικά την κατανάλωση και τους λογαριασμούς ενέργειας. Εάν χρειαστεί, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες του χώρου, προκειμένου να σας συμβουλέψουν για την ενεργειακή απόδοση και την παροχή εξατομικευμένων συμβουλών.