Στο «κυνήγι» της στέγης θα επιδοθούν γονείς και φοιτητές ήδη από την επομένη της ανάρτησης των αποτελεσμάτων στις πανελλαδικές, με το ζητούμενο για εφέτος να εστιάζεται στην εξεύρεση ενός καταλύματος που θα είναι όσο το δυνατόν πιο… πράσινο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Student Switch Off, μία εκστρατεία που αποσκοπεί στην ενημέρωση των φοιτητών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και την κλιματική αλλαγή, προτείνει τα εξής:

  • Να ζητάτε από τον ιδιοκτήτη το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ): Το ΠΕΑ διαθέτει ένα σύστημα βαθμολόγησης από Α+ έως Η, όπου το Η είναι το χειρότερο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης και το Α+ το καλύτερο. Εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε το ενεργειακό κόστος τότε θα πρέπει να αναζητήσετε ένα ακίνητο που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Α.
  • Να ελέγχετε την ενεργειακή κλάση των συσκευών σε περίπτωση που το σπίτι είναι πλήρως ή μερικώς επιπλωμένο. Οι τάξεις ενεργειακής απόδοσης είναι κατά κανόνα επτά (7) και αναλόγως του είδους του προϊόντος κλιμακώνονται από το G (κόκκινο χρώμα που αφορά προϊόν χαμηλής απόδοσης) έως το Α+++(σκούρο πράσινο χρώμα που υποδηλώνει ιδιαίτερα αποδοτικό προϊόν).
  • Να εντοπίζετε ενδείξεις κακής μόνωσης ή κακής συντήρησης – μούχλας και υγρασίας: Η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία σας. Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε να αποφύγετε σπίτια που έχουν τέτοια προβλήματα ή ζητήστε από τον ιδιοκτήτη να λάβει μέτρα για να τα αντιμετωπίσει προτού προχωρήσετε στην ενοικίαση (π.χ. να βελτιώσει τη μόνωση του ακινήτου ή να σας προμηθεύσει με έναν αφυγραντήρα).
  • Να ελέγχετε εάν οι σωληνώσεις ζεστού νερού, το μπόιλερ ή ο λέβητας διαθέτουν θερμομόνωση. Οι απώλειες θερμότητας των συστημάτων λόγω κακής ή καθόλου θερμομόνωσης αποτελεί πηγή ενεργειακής επιβάρυνσης.
  • Να… ανακρίνετε τους άλλους ενοικιαστές: Εάν έχετε την ευκαιρία συζητήστε με τους σημερινούς ενοικιαστές της κατοικίας, έτσι ώστε να ενημερωθείτε σχετικά με την ποιότητα του σπιτιού, τα λειτουργικά του έξοδα και οποιαδήποτε άλλα πιθανά προβλήματα.