To BBQ είναι από τις πιο νόστιμες συνήθειες του Σαββατοκύριακου και των υπαίθριων φιλικών συγκεντρώσεων. Το άρωμα της τσίκνας στα κρεατικά γίνεται το μεγαλύτερο ατού στο τραπέζι της παρέας, με συνοδευτικά και σάλτσες να σιγοντάρουν το πληθωρικό τσιμπούσι.
Η ψησταριά είναι από τα αγαπημένα αξεσουάρ των κρεοφάγων αφού το ψήσιμο κρέατος και πουλερικών στη φωτιά τούς δίνει ασύγκριτο άρωμα και γευστικό χαρακτήρα. Διάφορα είδη μαρινάδων γίνονται σύμμαχος στην κουζίνα, ενώ αρτύματα και μυρωδικά γεμίζουν τις καψαλισμένες, ζουμερές κοπές με αρώματα. Κάπως έτσι το τραπέζι της παρέας ή της οικογένειας μετατρέπεται σε νόστιμο σημείο συνάντησης. Σημαντικό ρόλο, όμως, σε ένα BBQ παίζει και η σωστή επιλογή «παρελκόμενων» και συνοδευτικών, καθένα από τα οποία είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του. Στο κρεοφαγικό ρεσιτάλ η συνοδεία του ψητού είναι αυτή που συμπληρώνει αλλά και αναδεικνύει τα πιάτα κάνοντάς τα παράλληλα πιο χορταστικά. Σαλάτες, ψητά λαχανικά, τυριά, κ.ά μαζί με σάλτσες και αλείμματα «δένουν» με τη μυρωδιά της τσίκνας, ενώ η δροσερή παρουσία μιας μπίρας-με αλκοόλ ή όχι– θεωρείται δεδομένη, προκειμένου να «σβήσει» η αψάδα των ενίοτε πικάντικων συνδυασμών.
Extra tip: Δοκιμάστε να μαρινάρετε το κρέας σας σε μπίρα, κρεμμύδι, σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά για μία ώρα. Στραγγίξτε το, σκουπίστε το ταμποναριστά και στη συνέχεια ψήστε το. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Η μαρινάδα της μπίρας ταιριάζει πολύ στο χοιρινό.
Οι σαλάτες με τραγανά, φυλλώδη λαχανικά ή οι πατατοσαλάτες δεν είναι τυχαία η κλασική επιλογή συνοδείας των κρεατικών. Η καυτή, ζουμερή σάρκα, «σβήνει» με μια δροσερή μαρουλοσαλάτα με αγγούρι και ρόκα π.χ, περιχυμένη με αρωματικό λαδολέμονο ή με μια περιποιημένη πατατοσαλάτα, κλασική ή με μικρές προσθήκες (λαχανικών-όπως πιπεριά-ή και αλλαντικών) που ενισχύουν το συμπληρωματικό της ρόλο.
Extra tip: Μην υπερβάλλετε με τα υλικά στις σαλάτες, η νοστιμιά τις περισσότερες φορές «κρύβεται» στα πιο απλά. Επίσης, αποφύγετε τα πολύπλοκα -και κυρίως τα γλυκά- ντρέσινγκ γιατί το αποτέλεσμα πιθανόν να μη σάς δικαιώσει.
Τα λαχανικά, ωστόσο, αγαπούν πολύ τη σχάρα και στην ψησταριά, ολόκληρα, σε ροδέλες ή χοντρές φέτες μετατρέπονται στο ιδανικό ταίρι των ψητών κρεατικών.
Extra tips
* Η ιδανική στιγμή για να ψηθούν είναι όταν η φωτιά έχει «κάτσει», ώστε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στο ψήσιμο. Πρέπει να «κρατάνε», μην τα παραψήσετε.
* Και εδώ ισχύει ο προηγούμενος κανόνας της απλότητας στο ντρέσινγκ ενώ ιδανικά, όταν ψηθούν, ραντίστε τα με ελάχιστο αρωματισμένο ελαιόλαδο, πασπαλίστε με φρέσκια ρίγανη και αλατοπιπερώστε κατά βούληση. Βέβαια, μπορείτε να «παίξετε» με παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα και την περίσταση.
* Οι ψητές πατάτες είναι μια ξεχωριστή κατηγορία συνοδευτικού. Απαιτούν περισσότερο χρόνο ψησίματος για να αποκτήσουν τραγανή φλούδα, ελαφρώς καψαλισμένη και εσωτερικά να είναι βελούδινες και μαλακές. Όπως κι αν τις ψήσετε, τρυπήστε τες προσεκτικά με ένα πιρούνι (ή ένα καλαμάκι) για να δείτε αν έχουν ψηθεί σωστά. Ζεστές, τους ταιριάζει το χοντρό αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, το δεντρολίβανο, η φρέσκια ρίγανη και το θυμάρι.
Μερικά τυριά είναι ιδανικά για ψήσιμο, αφού έτσι αναπτύσσουν ακόμα περισσότερο τη γεύση και την υφή τους. Χαλούμι, Φορμαέλα, Μαστέλο Χίου, Σφέλα και Μπάντζος είναι μερικά από αυτά που αγαπούν τη σχάρα και συνοδεύουν ιδανικά τα ψητά κρεατικά, ωστόσο, η επιλογή της φέτας, ραντισμένης με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψημένης σε πυρίμαχο σκεύος με μια φέτα ντομάτα από πάνω είναι μια ωραία συνοδεία για ψητό κρέας.
Extra tip: Για το σερβίρισμα, πασπαλίστε με φρέσκια ρίγανη, ενώ η ντομάτα καλύτερα να μην είναι λεπτοκομμένη για να μη διαλυθεί.