Μπορεί οι Γερμανοί να αποφάσισαν την κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια αρχής γενομένης από 1η Σεπτεμβρίου, σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την κατανάλωση φυσικού αερίου μετά την απόφαση της Gazprom να μειώσει τις ροές προς τη χώρα μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 20% της χωρητικότητας, εντούτοις οι Έλληνες δεν χρειάζεται να λάβουν τόσο… δραστικά μέτρα. Σαφώς και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ένας από τους πλέον δύσκολους, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για το σύνολο της Ευρώπης, υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες λύσεις, οι οποίες μπορούν να μας εξασφαλίσουν ζεστό νερό χρήσης με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.
Πιο αναλυτικά:
Επενδύστε σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα
Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι μία χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια όλον τον χρόνο και η παραγωγή ζεστού νερού από τον ηλιακό θερμοσίφωνα μπορεί να είναι αδιάκοπη. Σε περίπτωση που σας ανησυχεί το κόστος, αναλογιστείτε την εξοικονόμηση που μπορείτε να πετύχετε, γεγονός που σημαίνει πως η απόσβεση θα είναι άμεση. Εξ άλλου, ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μικρό κόστος συντήρησης. Σε περίπτωση, πάντως, που τη δεδομένη χρονική στιγμή διστάζετε να προβείτε σε μία τέτοια επένδυση, φροντίστε να μονώσετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και τους σωλήνες μεταφοράς του νερού, προκειμένου να περιορίσετε τις θερμικές απώλειες.
Αξιοποιείστε το πλυντήριο πιάτων
Εάν διαθέτετε πλυντήριο πιάτων και μέχρι πρότινος χρησίμευε για καθαρά… διακοσμητικούς λόγους, μάλλον ήρθε η ώρα να το αξιοποιήσετε. Με αυτό, άλλωστε, καταναλώνετε λιγότερο ρεύμα και νερό, αρκεί, βέβαια, να φροντίζετε να είναι γεμάτο και εάν γίνεται να το χρησιμοποιείτε τις βραδινές ώρες, σε συνδυασμό και με το προνομιακό τιμολόγιο. Εάν, πάλι, δεν έχετε πλυντήριο πιάτων, προτιμήστε το πλύσιμο των πιάτων σε μικρή λεκάνη, αντί να αφήσετε ζεστό νερό να τρέχει από τη βρύση.
Προτιμήστε το ντους αντί του μπάνιου
Σίγουρα γνωρίζετε πως με το ντους ξοδεύετε λιγότερο ρεύμα και νερό. Εάν δε, εγκαταστήσετε και μία κεφαλή, η οποία θα έχει χαμηλότερη ροή, τότε μεγιστοποιείτε τα οφέλη.