Αντιμέτωποι με ένα… βουνό από πληροφορίες, αναφορικά με το πώς μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια και άρα, χρήματα, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές, με συνέπεια να «προσπερνούν» ακόμη και τις πιο προφανείς λύσεις που, όμως, θα μπορούσαν να φέρουν εξίσου σημαντικά αποτελέσματα.
Καταρχάς, ποιος είπε ότι όλα τα δωμάτια του σπιτιού πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία; Κι, όμως, στις συμβουλές που δίνονται – από ειδικούς και μη – γύρω από τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας σπανίως γίνεται αναφορά στην ανάγκη ορισμού διαφορετικής θερμοκρασίας ανά δωμάτιο του σπιτιού. Συνήθως συστήνεται μία θερμοκρασία πέριξ των 19 με 20 βαθμών για το σύνολο της κατοικίας, αν και ορισμένοι χώροι χρειάζεται να είναι πιο ζεστοί και κάποιοι άλλοι όχι. Προς επίρρωση, το μπάνιο καλό θα ήταν να είναι λίγο πιο ζεστό, με τους 21 βαθμούς να φαντάζει ως η ιδανική θερμοκρασία. Στον αντίποδα, τα υπνοδωμάτια θα μπορούσαν να έχουν μία θερμοκρασία πέριξ των 18 βαθμών, γεγονός που δημιουργεί το τέλειο κλίμα για ύπνο. Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ανομοιογένεια; Ρυθμίζοντας τις θερμοστατικές κεφαλές, έτσι ώστε να υπάρχει η επιθυμητή θερμοκρασία σε κάθε χώρο, επιτυγχάνοντας, ταυτόχρονα, σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με ό, τι πιστεύεται, η θέρμανση δεν πρέπει να κλείνει τις ώρες απουσίας από το σπίτι. Όπως εξηγεί η εταιρεία Buderus, είναι σημαντικό για την εξοικονόμηση της ενέργειας σε διαστήματα που λείπετε από το σπίτι για λίγες ώρες να μην κλείνετε εντελώς τη λειτουργία του θερμοστάτη. «Συνιστούμε να κατεβάζετε απλώς τη θερμοκρασία, π.χ. στους 17 βαθμούς και να συντηρείτε το χώρο. Έτσι καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια από το να πρέπει να θερμανθεί το σπίτι εκ νέου», τονίζει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο αερισμός… εποχές δεν γνωρίζει. Εάν νομίζετε ότι το χειμώνα δεν πρέπει το κρύο να εισέρχεται στο σπίτι, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Κι αυτό γιατί, με τον τρόπο αυτό αφενός, αποτρέπετε το σχηματισμό μούχλας και αφετέρου, επιτρέπετε να μπει φρέσκος και καθαρός αέρας που είναι απαραίτητος ακόμη και για λόγους υγείας. Επομένως, φροντίστε να αερίζετε το δωμάτιο κάθε τέσσερις με πέντε ώρες για πέντε λεπτά τους χειμερινούς μήνες, για πέντε με 15 λεπτά το φθινόπωρο και την άνοιξη και για περίπου 30 λεπτά το καλοκαίρι.