«Κατά μάνα κατά κύρη κατά γιο και θυγατέρα», λέει η παροιμία, υπονοώντας πως τα παιδιά είναι ο «καθρέφτης» των γονιών τους. Όσο κι αν μεγαλώνοντας αναπτύσσουν τη δική τους προσωπικότητα, τα πρώτα χρόνια της ζωής τους αντιγράφουν συμπεριφορές, που ενδέχεται να τους ακολουθούν και στη μετέπειτα πορεία τους. Οι γονείς, λοιπόν, έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να «περάσουν» στα παιδιά τους μερικές καλές συνήθειες, όπως, για παράδειγμα, τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Έχοντας τις βάσεις από το σπίτι μπορούν στη συνέχεια, με τη βοήθεια και των δασκάλων, να εφαρμόσουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και στο σχολείο. Έτσι, «διδάξτε» τα να:
1. Σβήνουν τα φώτα όταν αποχωρούν από τη σχολική αίθουσα και να ανάβουν τα φώτα µόνο όταν χρειάζεται! Είναι σημαντικό να θυμούνται πως οι λαμπτήρες φθορισμού είναι πολύ πιο οικονομικοί από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως που παρέχουν το ίδιο φως.
2. Θέτουν εκτός λειτουργίας αναµονής τις ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται στη σχολική αίθουσα. Όταν ο εξοπλισμός βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού. Συστήνεται, λοιπόν, αυτός να κλείνει, εάν δεν υπάρχει σκοπός χρήσης για περισσότερο από μισή ώρα.
3. Απενεργοποιούν τις συσκευές (τηλεοράσεις, συστήµατα ψυχαγωγίας, υπολογιστές, εκτυπωτές κ.ο.κ.) όταν δεν βρίσκονται στον χώρο.
4. Αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση της τάξης τον χειμώνα. Την ημέρα οι κουρτίνες θα πρέπει να είναι ανοιχτές για να εισέλθουν στον χώρο οι ακτίνες του ήλιου.
5. Κλείνουν καλά τις βρύσες. Μία βρύση που στάζει µπορεί να συνεπάγεται σπατάλη νερού άνω των 5.000 λίτρων ετησίως!
6. Αποφεύγουν τη δηµιουργία απορριµµάτων! Συνιστάται η χρήση δικών τους φαγητοδοχείων και φιάλης νερού.
7. Ντύνονται ζεστά. Εάν έχει κρύο τα παιδιά μπορούν να φορούν ζεστά πουλόβερ και ζεστές κάλτσες. Η µείωση της θερµοκρασίας κατά έναν βαθµό µπορεί να αποφέρει σηµαντική εξοικονόµηση θερµικής ενέργειας (της τάξης έως και του 6%).