Στον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης, έτσι ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου ενεργειακού κόστους, αλλά και των δικαιούχων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας πως ο εφετινός χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος όλων των εποχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» θα προβλέπει τη χορήγηση μεγαλύτερου επιδόματος μέχρι και 50% (ανάλογα και με τα κριτήρια που θα επιλεγούν) σε περίπου έως και 30% ή 40% περισσότερα νοικοκυριά εν συγκρίσει με πέρυσι. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όφελος θα δουν περίπου 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές, ανεξαρτήτως του τύπου θέρμανσης που χρησιμοποιούν.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το αυξημένο κονδύλι δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας που – ειδικά εφέτος – είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) δίνει πέντε απλές συμβουλές για τη θέρμανση των χώρων:
1) Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας: Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες ημέρες (σ.σ. που δεν είναι και λίγες, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι η Ελλάδα φημίζεται για το κλίμα της) πρέπει να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα. Με τον τρόπο αυτό, πετυχαίνεται… φυσική θέρμανση του χώρου.
2) Εάν ανήκετε στους τυχερούς που έχουν αυτόνομη θέρμανση τότε έχετε υπόψη ότι ο θερμοστάτης δεν πρέπει να ρυθμίζεται πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Κάθε επιπλέον βαθμός ισοδυναμεί μέχρι και με 7% περισσότερη κατανάλωση ενέργειας.
3) Ο αερισμός του χώρου πρέπει να γίνεται πάντα και μόνο με κλειστό το σύστημα θέρμανσης.
4) Μην τοποθετείτε καλύμματα στα θερμαντικά σώματα γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
5) Κάθε καλοκαίρι χρειάζεται σωστή ρύθμιση και συντήρηση – καθαρισμός του καυστήρα από ειδικό συντηρητή, ο οποίος εκδίδει και το πιστοποιητικό συντήρησης βάσει νομοθεσίας, με μετρήσεις του βαθμού απόδοσης της εγκατάστασης, της θερμοκρασίας των καυσαερίων και της περιεκτικότητάς τους σε διοξείδιο του άνθρακα και αιθάλη.