Sponsored Content
Κάποιες φορές η ενέργεια ξοδεύεται μέσα στο σπίτι σε μέρη που ούτε περνούν από το μυαλό μας. Αν αναρωτιέστε γιατί οι λογαριασμοί ανεβαίνουν χωρίς προφανή λόγο, δείτε μερικά από τα πιο απίθανα σημεία απ’ όπου μπορεί και δραπετεύει.
-
Απορροφητήρας:
Όταν μαγειρεύετε, όση ζέστη κι αν παράγει η κουζίνα, ο απορροφητήρας τη ρουφά και την πετά έξω. Οπότε, όσο εκείνος δουλεύει, η προσπάθεια να κρατήσετε το χώρο ζεστό πάει χαμένη. -
Κατσαρόλα:
Αν το καπάκι μένει ανοιχτό κατά το μαγείρεμα, η θερμότητα φεύγει συνεχώς, και η κουζίνα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Ένα απλό καπάκι εξοικονομεί χρόνο, ρεύμα και χρήμα. -
Κατεψυγμένα προϊόντα:
Η ενέργεια που χρειάστηκε για να καταψυχθεί ένα τρόφιμο χάνεται απότομα όταν το βγάζετε σε θερμό περιβάλλον. Ένα μικρό κόλπο: τοποθετήστε το πρώτα στη συντήρηση, ώστε να ξεπαγώσει σταδιακά, αξιοποιώντας τη χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου. -
Βραστήρας:
Όσο περισσότερο νερό βράζετε, τόσο περισσότερη ενέργεια σπαταλάτε. Βάζετε μόνο ό,τι χρειάζεστε και, αν πρόκειται να μαγειρέψετε, προτιμήστε να βράσετε το νερό στον βραστήρα αντί απευθείας στην κατσαρόλα – είναι πιο αποδοτικό. -
Τοίχοι:
Οι βόρειοι τοίχοι, ειδικά χωρίς σωστή μόνωση, λειτουργούν σαν ψυγεία. Τραβούν τη ζέστη προς τα έξω. Μια απλή λύση είναι να τους «ντύσετε» με ένα χοντρό ύφασμα ή ταπισερί, ώστε να συγκρατούν τη θερμότητα μέσα στο δωμάτιο. -
Κρεβάτι:
Αν ακουμπά σε κρύο τοίχο, χάνετε άθελά σας ζέστη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μετακινήστε το – έστω και προσωρινά – πιο κοντά στο κέντρο του σπιτιού. Εκεί η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή και δε χρειάζεται να αυξήσετε τη θέρμανση.