Sponsored Content

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα πιο υποτιμημένα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Κάθε φορά που πετάμε τρόφιμα στα σκουπίδια, δεν χάνουμε μόνο χρήματα. Χάνουμε και πολύτιμους φυσικούς πόρους όπως νερό και ενέργεια ενώ παράλληλα επιβαρύνουμε σημαντικά το περιβάλλον με αέρια του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα απόβλητα τροφίμων ευθύνονται για περίπου 252 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO₂, δηλαδή σχεδόν το 16% των συνολικών εκπομπών του αγροδιατροφικού συστήματος της Ε.Ε.

Το θετικό είναι πως ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά, ξεκινώντας από το σπίτι. Ακολουθούν επτά πρακτικές και αποτελεσματικές συμβουλές για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων και να εξοικονομήσετε πόρους — περιβαλλοντικούς και οικονομικούς.

Η βάση για μια πιο υπεύθυνη διαχείριση τροφίμων ξεκινά από τον προγραμματισμό. Πριν πάτε στο supermarket, αφιερώστε λίγο χρόνο για να οργανώσετε το εβδομαδιαίο σας πλάνο γευμάτων. Έτσι θα ξέρετε ακριβώς τι χρειάζεστε, θα αποφύγετε άσκοπες αγορές και θα μπορείτε να εντάξετε στα γεύματά σας τρόφιμα που ήδη έχετε στο ψυγείο ή το ντουλάπι σας. Μια καλή ιδέα είναι να φτιάχνετε λίστα αγορών και να την τηρείτε.

Φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και άλλα ευπαθή τρόφιμα καλό είναι να τα προμηθεύεστε σε μικρότερες ποσότητες και πιο συχνά. Η αγορά μεγάλης ποσότητας από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση πριν προλάβετε να τα καταναλώσετε. Επισκεφθείτε το supermarket δύο φορές την εβδομάδα αντί για μία, και αγοράστε μόνο όσα πραγματικά θα χρησιμοποιήσετε.

Τα λεγόμενα «κακόσχημα» φρούτα και λαχανικά, παρόλο που δεν πληρούν τα αισθητικά πρότυπα της αγοράς, είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά. Πολλά καταστήματα πλέον διαθέτουν αυτά τα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, ενθαρρύνοντας την κατανάλωσή τους. Επιλέγοντάς τα, όχι μόνο εξοικονομείτε χρήματα, αλλά δίνετε και το σωστό μήνυμα κατά της σπατάλης.

Ένα καλά οργανωμένο ψυγείο και ντουλάπι είναι το πρώτο βήμα για να μην ξεχνάτε τι έχετε ήδη αγοράσει. Εφαρμόστε τη μέθοδο “First In, First Out” (το πρώτο που μπαίνει είναι το πρώτο που βγαίνει) για να διασφαλίσετε ότι θα καταναλώνετε πρώτα τα παλαιότερα προϊόντα. Χρησιμοποιήστε διαφανή δοχεία αποθήκευσης και τοποθετήστε τα τρόφιμα με πιο σύντομη ημερομηνία λήξης μπροστά.

Όταν προετοιμάζετε γεύματα, προσπαθήστε να υπολογίζετε σωστά τις ποσότητες. Σερβίρετε μικρότερες μερίδες και προσθέστε επιπλέον μόνο αν χρειαστεί. Έτσι αποφεύγετε τα περισσεύματα και δεν καταλήγετε να πετάτε φαγητό. Δώστε επίσης προσοχή σε ευπαθή τρόφιμα όπως το ρύζι ή τα μαγειρεμένα φαγητά που μπορεί να μην είναι ασφαλή αν παραμείνουν εκτός ψυγείου για πολλές ώρες.