Τεράστια οφέλη για την τσέπη μας, την ποιότητα ζωής μας και το περιβάλλον αποφέρει η μετατροπή του σπιτιού μας σε παθητικό.
Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο σχεδιαστή παθητικών κτιρίων και πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, κ. Στέφανο Παλλαντζά, «το συνολικό φορτίο που χρειάζεται για να ζεσταθεί ένα παθητικό κτίριο είναι 1,3 κιλοβάτ, όσο, δηλαδή, είναι η ισχύς ενός σεσουάρ μαλλιών. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι θέλει γύρω στο ένα με 1,5 κιλοβάτ για να ψυχθεί».
Τι είναι, όμως, το παθητικό κτίριο;
Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος σε συνέντευξή που φιλοξενεί η Greenpeace, πρόκειται για ένα πρότυπο κτιρίου πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Η ενέργεια που έχει ανάγκη το κτίριο για να θερμανθεί ή να ψυχθεί είναι πάρα πολύ χαμηλή. Κατά μέσο όρο είναι περίπου επτά έως 10 φορές χαμηλότερη από ένα συμβατικό κτίριο. Επομένως, τα κύρια χαρακτηριστικά ενός παθητικού κτιρίου στην Ελλάδα είναι ότι χρειάζεται από ελάχιστη έως καθόλου συμβατική θέρμανση τον χειμώνα και το καλοκαίρι χρειάζεται πάρα πολύ μικρή ψύξη.
Σύμφωνα με τον κ. Παλλαντζά, στο πρώτο που εστιάζει ένας σχεδιαστής παθητικών κτιρίων είναι το εξωτερικό κέλυφος που θα πρέπει να είναι σωστά μονωμένο ώστε να μην έχει απώλειες. Στη συνέχεια, ελέγχονται τα κουφώματα, γιατί έχουν μία διπλή ιδιότητα: έχουν απώλειες θερμοκρασίας, άρα αυτές δεν πρέπει να είναι μεγάλες, αλλά από την άλλη μεριά είναι τα ανοίγματα του κτιρίου που δίνουν ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που χρειάζεται το κτίριο απευθείας από τον ήλιο. Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παχιά μόνωση, τον μηχανικό εξαερισμό, τον συνδυασμό με σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη σωστή σκίαση των ανοιγμάτων, τα ενεργειακά τζάμια και κουφώματα κ.ο.κ..
Μια τέτοιου τύπου αναβάθμιση μπορεί να κοστίζει 2% περισσότερο από μια συνηθισμένη ανακαίνιση, τα οφέλη, ωστόσο, που προσφέρει είναι πολλαπλάσια. «Το κόστος δεν είναι μεγάλο, δεν θα κοστίσει περισσότερο με βάση αυτό που σήμερα πληρώνουν για να καταναλώνουν ενέργεια. Επίσης, δεν χρειάζεται να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις με τη μία, μπορεί να είναι σε βάθος χρόνου, αρκεί να έχουν ένα σωστό πλάνο», καταλήγει ο ίδιος.