Θέρμανση με το… σταγονόμετρο είχαν πέρυσι οι Έλληνες, με σχεδόν ένας στους πέντε (18,7%) να μην μπορεί να ζεστάνει το σπίτι του. Σύμφωνα με τη Eurostat δε, αυτό είναι το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία (22,5%) και την Κύπρο (19,2%). Αντίθετα, στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπου βέβαια ο καιρός είναι πολύ πιο κρύος, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα. Ενδεικτικά, στη Φινλανδία 1,4%, τη Σλοβενία και την Αυστρία 2,7%, την Τσεχία 2,9%, τη Σουηδία 3,3% και την Εσθονία 3,4%.
Με τον χειμώνα να είναι προ των πυλών και δεδομένου ότι οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα παραμείνουν υψηλές και εφέτος, καλό θα ήταν να ληφθούν κάποια μέτρα, προκειμένου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αφενός, να μην μείνουν χωρίς θέρμανση και αφετέρου, να μην πληρώσουν μία περιουσία για αυτή.
Σύμφωνα με ειδικούς, το μυστικό για πιο οικονομική θέρμανση κρύβεται στο… θερμοστάτη, για τον οποίο ισχύουν ορισμένοι κανόνες:
Κανόνας 1ος: Μην «τσιμπάτε» τη θερμοκρασία ευελπιστώντας ότι έτσι, ο χώρος – είτε πρόκειται για το σπίτι είτε για την εργασία – θα ζεσταθεί γρηγορότερα. Είναι, ίσως, ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε, αγνοώντας πως η «δουλειά» του θερμοστάτη είναι απλά να μετρά τη θερμοκρασία του δωματίου και μόλις επιτευχθεί η επιλεγμένη θερμοκρασία να δίνει… εντολή στον λέβητα να σταματήσει να στέλνει ζεστό νερό στα καλοριφέρ.
Κανόνας 2ος: Εγκαταστήστε προγραμματιζόμενο θερμοστάτη. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί χρήματα, τόσο για κλιματισμό, όσο και για θερμότητα.
Κανόνας 3ος: Ρυθμίστε το θερμοστάτη α) Του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία, β) του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και του aircondition (εάν το αφήνετε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας σας από το σπίτι σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορείτε να μειώσετε τη θερμοκρασία έως και δύο βαθμούς.