Sponsored Content 

Ξέρετε ποιες συσκευές καίνε λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες στο σπίτι; Δυστυχώς, πρόκειται για συσκευές καθημερινής χρήσης, που και να θέλουμε, δεν γίνεται να μην τις βάλουμε στην πρίζα.

Με τα παρακάτω tips, απαντάμε στο ερώτημα «πώς θα μειώσουμε την κατανάλωση των συγκεκριμένων συσκευών», για να μην αυξάνουν χωρίς λόγο το ποσό που αναγράφεται στον λογαριασμό.

1. Το πλυντήριο ρούχων
Μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει καταλήγουν στο ότι το πλυντήριο ρούχων μπορεί να ευθύνεται ακόμη και για το 12% του ρεύματος που καταναλώνετε στο σπίτι. Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ρεύμα χωρίς να σταματήσετε τις πλύσεις; Κάντε καλό διαχωρισμό στα ρούχα που είναι για πλύσιμο, και διατηρήστε όσο μπορείτε τη θερμοκρασία των πλύσεων στους 30 βαθμούς. Ακόμη, μη βιαστείτε να κάνετε μπουγάδα. Να γεμίσει καλά το καλάθι, και μετά. Έτσι θα μειώσετε των αριθμό πλύσεων, την κατανάλωση ρεύματος, αλλά και του νερού.

2. Φούρνος
Αν δεν χρησιμοποιούμε το φούρνο κάθε μέρα, σίγουρα τον χρησιμοποιούμε σχεδόν κάθε μέρα. Σε αυτόν, φτιάχνουμε τα περισσότερα λαχταριστά φαγητά που θέλουν το αργό τους το ψήσιμο ή τις πιο υγιεινές εκδοχές άλλων αγαπημένων πιάτων, όταν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνι Αν και με τη χρήση του, συχνά κερδίζουμε σε γεύση και σε υγιεινή διατροφή, χάνουμε σε αποδοτική και συμφέρουσα κατανάλωση ρεύματος. Ειδικά αν τον χρησιμοποιούμε και όταν θέλουμε να ζεστάνουμε απλά μια μερίδα φαγητού, τότε πρέπει να σκεφτούμε ακόμα πιο σοβαρά πώς να μειώσουμε την κατανάλωση που του αναλογεί. Τα περισσότερα μοντέλα φούρνων ξεκινούν από τα 2.000W, ενώ όσο πιο σύγχρονος είναι τόσο περισσότερες είναι οι προηγμένες λειτουργίες του, που αντίστοιχα αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση. Όσο πιο καθαρό διατηρούμε τον φούρνο, τόσο πιο αποδοτικός είναι στις λειτουργίες του, άρα μειώνεται και ο χρόνος χρήσης του. Ακόμη, ένα απλό tip, είναι να αποφεύγουμε να τον ανοιγοκλείνουμε συχνά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Κάτι που δεν βοηθά ούτε στο σωστό μαγείρεμα, αλλά ούτε και στην τσέπη μας.

3. Ψυγείο
Το ψυγείο, αν και δροσερό σε θερμοκρασία, είναι κάπως «τσουχτερό» στην κατανάλωση ρεύματος. Ειδικά αν πρόκειται για ψυγεία παλαιότερης τεχνολογίας, που δεν ανήκουν στην κατηγορία κλάσης Α+++, ευθύνονται μέχρι και για το 30% της καθημερινής κατανάλωσης του σπιτιού σε ρεύμα. Είναι και ίσως η μοναδική συσκευή που είναι σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς να παίρνει ούτε ένα ρεπό τις 365 ημέρες του χρόνου. Και αν κάνουμε τα απαραίτητα μαθηματικά, είναι αδιαμφισβήτητα η πιο ενεργοβόρα συσκευή του νοικοκυριού. Εφόσον ο περιορισμός της χρήσης του είναι πρακτικά ανέφικτος, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να το αντικαταστήσετε όποτε έχετε την ευκαιρία με ένα πιο σύγχρονο ψυγείο που θα καίει λιγότερο. Και θα λειτουργεί και πιο αποδοτικά.