Sponsored Content

Το ζεστό νερό, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που ακόμη και τους πιο κρύους μήνες έχει αρκετή ηλιοφάνεια, μπορεί να «ρέει άφθονο», αρκεί να κάνουμε τη σωστή επιλογή ανάλογα με τις ανάγκες μας, αλλά και να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα από εκεί και πέρα.

Τι πρέπει να προσέξουμε

1. Τη χωρητικότητα της δεξαμενής
Τα λίτρα που χωρά η δεξαμενή παίζουν σημαντικό ρόλο και πρέπει να υπολογίζονται βάσει των ατόμων που θα καταναλώνουν τακτικά σε ένα σπίτι το ζεστό νερό. Μια καλή βάση είναι τα 40 λίτρα ανά άτομο. Για να είστε σίγουροι, καλό είναι να υπολογίσετε και λίγο παραπάνω από αυτό. Λιγότερο, λογικά δεν θα επαρκεί για τις ανάγκες του νοικοκυριού δας.

2. Την εγκατάσταση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να εμπιστευόμαστε τη συγκεκριμένη δουλειά σε εξειδικευμένους επαγγελματίες. Και τον καλύτερο θερμοσίφωνα της αγοράς να έχουμε αγοράσει, αν η εγκατάστασή του δεν γίνει σωστά, τότε δεν θα έχουμε την αναμενόμενη απόδοση σε ζεστό νερό. Επίσης, κάθε μοντέλο θερμοσίφωνα έχει και τις δικές του οδηγίες, οπότε τα εγχειρίδια πρέπει να φτάσουν στα χέρια εκείνου που θα αναλάβει την εγκατάσταση.

3. Τη σύνδεση της δεξαμενής με τον λέβητα
Τον χειμώνα και γενικότερα τους πιο κρύους μήνες, ο ήλιος από μόνος του δεν αρκεί για να ζεσταθεί αρκετά το νερό. Για να φτάσουμε τη θερμοκρασία που θέλουμε πρέπει να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρική αντίσταση που περιλαμβάνεται σε όλες τις δεξαμενές των ηλιακών θερμοσιφώνων. Μπορούμε ακόμη να συνδέσουμε τη δεξαμενή του ηλιακού με τον λέβητα ή την αντλία θερμότητας, με την προϋπόθεση βέβαια να έχουμε τέτοια εγκατάσταση.

4. Τη συντήρηση
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι και αυτός μια συσκευή, και όπως κάθε συσκευή, απαιτεί και τη σωστή συντήρηση για τη σωστή και πιο μακροπρόθεσμη λειτουργία του. Δεν πρέπει λοιπόν να παραλείπουμε να καλούμε τον ειδικό τεχνικό για τη συντήρησή του.