Πέρα από την οικολογική συνεισφορά, αφού είναι απόλυτα φιλικοί με το περιβάλλον, ενώ δεν εκπέμπουν ρυπογόνες ουσίες, όπως οι άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του νερού, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες υπόσχονται ότι θα έχετε ζεστό νερό για τουλάχιστον μία 20ετία (σ.σ. τόση είναι η διάρκεια ζωής τους που, βέβαια, μπορεί να παραταθεί, εφόσον φροντίζετε για την τακτική συντήρησή τους), χωρίς να σπαταλάτε ενέργεια και χρήματα.

Απαραίτητη προυπόθεση, ωστόσο, είναι αυτοί να λειτουργούν σωστά. Πως, όμως, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή τους; Ο Douleutaras παραθέτει ορισμένα tips:

1. Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια. Αυτό θα εξασφαλίσει μακροζωία στον ηλιακό σας, ενώ θα λειτουργεί το ίδιο αποδοτικά, όσο στην αρχή της λειτουργίας του.
2. Ένα ηλιακό σύστημα θεωρείται αξιόπιστο μόνο όταν έχει δήλωση συμμόρφωσης, όπως ορίζεται από τον ΕΛΟΤ (CE). Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
3. Σε περιπτώσεις παγετού καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική αντίσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Η ηλεκτρική αντίσταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια μόνο όταν το νερό μπορεί να κινηθεί ανεμπόδιστο προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Ειδικά σε περιπτώσεις χιονιού θα πρέπει να κλείσετε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και να αδειάσετε το νερό που υπάρχει ήδη σε αυτόν.
4. Για την τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα σε ταράτσα υπάρχει ειδική νομοθεσία. Επομένως, αναζητείστε το συγκεκριμένο πληροφοριακό υλικό.
5. Εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα μπορείτε να τον συνδέσετε με έναν νέο ηλιακό θερμοσίφωνα. Η σύνδεση ηλιακού θερμοσίφωνα με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα θα σας χαρίσει απεριόριστη χρήση ζεστού νερού με λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.