Μήπως οι πολλές συμβουλές – από ειδικούς και μη – γύρω από την εξοικονόμηση ενέργειας σας έχουν μπερδέψει και δυσκολεύεστε να τις εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας; Εάν ναι, σταματήστε να επιβαρύνετε τον εαυτό σας με επιπλέον άγχος και μάθετε πως μπορείτε να αποκτήσετε σωστή «νοοτροπία θέρμανσης», απολαμβάνοντας τα οφέλη.

Σύμφωνα με την εταιρεία «Νεργίζης», η σωστή «νοοτροπία θέρμανσης» και η καλή μόνωση μπορούν να σας εξοικονομήσουν πολλά χρήματα. «Φυσικά, δεν χρειάζεται να παγώσετε και να εγκαταλείψετε την άνεσή σας, αλλά ένας ή δύο βαθμοί λιγότερο μειώνουν αρκετά το κόστος της θέρμανσης», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ένας απλός κανόνας: Κάθε βαθμός που μειώνεται, εξοικονομεί 6% της ενέργειας».

Ποια είναι, όμως, η βέλτιστη θερμοκρασία; Εάν λάβουμε υπόψη πως οι 16 βαθμοί είναι αρκετοί στην κρεβατοκάμαρα, τότε στο σαλόνι και στην κουζίνα αυτοί συστήνεται να διαμορφωθούν στους 20, ενώ το παιδικό δωμάτιο χρειάζεται 22 βαθμούς για καλύτερη θερμική άνεση. Το μπάνιο θα πρέπει να είναι με 24 βαθμούς το θερμότερο δωμάτιο του σπιτιού και στο υπόγειο μία θερμοκρασία με περίπου έξι βαθμούς είναι αρκετή για να εμποδίσει τη δημιουργία παγετού.

Όσον αφορά στη μόνωση, το κόλπο με το κερί θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν κενά αέρος. Πιο αναλυτικά, με ένα αναμμένο κερί ακολουθήστε κατά μήκος το πλαίσιο από ένα κλειστό παράθυρο ή πόρτα και παρακολουθήστε τη φλόγα. Εάν αυτή κινείται, τότε δεν υπάρχει στεγανότητα και θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο της αντικατάστασης.

Τέλος, επειδή ο αερισμός είναι το Α και το Ω, σύμφωνα με την εταιρεία, αυτός για να είναι ενεργειακά αποδοτικός το χειμώνα θα πρέπει να γίνεται για ένα χρονικό διάστημα από τέσσερα έως επτά λεπτά. Σε παράθυρα με κλίση δε, αρκούν το χειμώνα κατά μέσο όρο μόλις επτά έως 20 λεπτά ανά ώρα, για να ανανεωθεί πλήρως για λόγους υγιεινής ο αέρας του χώρου.