Μπορεί να μην… τον πιάνει το μάτι σας ο φωτισμός, όμως, ευθύνεται για μία μεγάλη ποσότητα από το ρεύμα που καταναλώνεται, όχι μόνο στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις, αλλά και στους Δήμους.

Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, το «κλειδί» για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας είναι αφενός, η ορθή διαχείριση, με τη χρήση αυτοματισμών και αφετέρου, η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με νέους, τεχνολογίας LED.

Ειδικότερα, ο ανιχνευτής κίνησης, για παράδειγμα, ή τα φωτοκύτταρα που είναι έτσι κατασκευασμένα, ώστε να ενεργοποιούνται κάτω από προϋποθέσεις (σ.σ. όταν εντοπιστεί κίνηση στο χώρο ή όταν μειωθεί το φυσικό φως αντίστοιχα), εξασφαλίζοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που ενδέχεται να «αγγίξει» ακόμη και το 50%. Ποσοστό διόλου αμελητέο εάν αναλογιστεί κάποιος ότι πρόκειται για τις πιο απλές μορφές αυτοματισμού σε ένα κτίριο και δη, όταν δεν έχει γίνει αντικατάσταση με λαμπτήρες led. Η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας βοηθά από την πλευρά της, ώστε να κερδίσετε χρήματα μακροπρόθεσμα, διότι καταναλώνουν τουλάχιστον 75% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους συμβατικούς, ενώ έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.

Κι αν οι παραπάνω λύσεις φαντάζουν ιδανικές για μία κατοικία ή μία επιχείρηση, η εφαρμογή τους στους κατά τόπους Δήμους έχει κάνει… θαύματα! Ενδεικτικά, στα Τρίκαλα που θεωρείται πόλη πρότυπο, όσον αφορά στη χρήση καινοτόμων μέσων, έχει ήδη υλοποιηθεί ένα σύστημα έξυπνου φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκαν τα υφιστάμενα φωτιστικά συστήματα συμβατικής τεχνολογίας, από νέα φωτιστικά συστήματα τεχνολογίας LED, σε αντιπροσωπευτικό δρόμο του ενδοαστικού οδικού δικτύου (οδός Όθωνος). Επίσης, εγκαταστάθηκε σύστημα ασύρματης διαχείρισης, που παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού δυσλειτουργιών, «έξυπνου» προγραμματισμού επεμβάσεων, δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού όπου, όσο και όταν χρειάζεται για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση και τη βελτίωση ορατότητας για οδηγούς, ποδηλάτες και πεζούς.