Μπορεί το κρύο ντους να ενδείκνυται εν μέσω θέρους, τον χειμώνα, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί μία άκρως… οδυνηρή εμπειρία. Κι αυτό για τους ενήλικες, γιατί για τα μικρά μέλη ενός νοικοκυριού η συγκεκριμένη λύση είναι απλά απαγορευτική.

Σύμφωνα με σχετική αναφορά που έγινε στο πλαίσιο του παλαιότερου ευρωπαϊκού έργου STEP-IN η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (μπάνιο, πλύσιμο, κ.λπ.) αντιπροσωπεύει ένα «σοβαρό» ποσοστό (περίπου 7% – 10%) επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις κατοικίες. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται κυρίως πετρέλαιο ή φυσικό αέριο (μπόιλερ συνδεδεμένο με λέβητα), ηλεκτρισμός (ηλεκτρικός θερμοσίφωνας) και ηλιακή ενέργεια (ηλιακοί θερμοσίφωνες ή κεντρικά ηλιακά συστήματα).

Η εφαρμογή των παρακάτω μέτρων μπορεί να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης:

  • Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του μπόιλερ στους 50 – 55οC, ενώ του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στους 45 – 50οC. Ανάβετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ανάλογα με τις ανάγκες σας και δεν τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα. Συνήθως μισή ώρα αρκεί για να ζεσταθεί το νερό. Για το πλύσιμο των πιάτων προτιμήστε το πλυντήριο πιάτων. Καταναλώνεται πολύ λιγότερη ενέργεια και νερό.
  • Προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ενός ηλεκτρικού. Μία τυπική οικιακή εγκατάσταση για μία τετραμελή οικογένεια δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Το κόστος αυτό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο εάν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη που προκύπτουν και από τον ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο ζωής τους.

Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα των θερμικών ηλιακών συστημάτων είναι:

  • Παρέχουν άμεσα ζεστό νερό στη βρύση (ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις που συνδέονται με το σύστημα θέρμανσης). Σε συνδυασμό με πλυντήρια πιάτων και ρούχων, τεχνολογίας Hot Fill (σύνδεσης με την παροχή ζεστού νερού), η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και χρημάτων είναι σημαντική.
  • Συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος (με χρήση «πράσινης» ηλιακής ενέργειας).