Σειρά «έξυπνων» λύσεων που θα μπορούσαν να λύσουν τα χέρια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναφορικά με το στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας, διατίθενται σήμερα στην αγορά, με την καινοτομία να βρίσκεται πλέον στις… υπηρεσίες όσων ζητούν με μικρές κινήσεις να επιτύχουν μέγιστα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τη Generali, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι απαραίτητη, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του οικονομικού σας προγραμματισμού και τον περιορισμό των δαπανών. «Είναι σημαντικό λοιπόν, να μεριμνήσετε εγκαίρως», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι είναι εύκολη και προσιτή, ιδιαίτερα εάν αξιοποιήσετε έξυπνες τεχνολογίες για να μειώσετε το κόστος».
Ενδεικτικά, πολλές ηλεκτρικές συσκευές, όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις και εκτυπωτές, καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν έξυπνα πολύπριζα που διακόπτουν τη ροή ενέργειας προς τις συσκευές όταν εντοπίσουν ότι δεν βρίσκονται σε χρήση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και να μειώσει τους λογαριασμούς σας κατά 5% με 10%.
Παράλληλα, υπάρχουν εξαιρετικά εργαλεία τεχνολογίας που σας επιτρέπουν με τη βοήθεια εφαρμογών να συνδεθείτε με το σπίτι σας, να το χειριστείτε και να το αυτοματοποιήσετε πλήρως. Για παράδειγμα, με ένα σύστημα ελέγχου οικίας οι εφαρμογές μπορούν να ανάβουν τα φώτα όταν ξυπνάτε, να ανοίγουν τη θέρμανση όταν κρυώνετε, μέχρι που μπορούν να ξεκινήσουν την καφετιέρα όταν χρειάζεστε ένα τονωτικό ρόφημα.
Την ίδια στιγμή, οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED σας βοηθούν, ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα μακροπρόθεσμα, διότι καταναλώνουν τουλάχιστον 75% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους συμβατικούς, ενώ έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Αξίζει να αναφερθεί πως ο φωτισμός αποτελεί περίπου το 15% ενός μέσου λογαριασμού ρεύματος, ένα κόστος που θα μπορούσε να μειωθεί εύκολα μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης.
Όσον αφορά ειδικά στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, τα οποία βασίζονται όλο και περισσότερο σε «έξυπνα» λογισμικά, «διαβάζουν» τις ανάγκες ενέργειας, συμβάλλοντας στην όσο το δυνατόν ορθότερη διαχείριση του ηλεκτρικού φορτίου.