Καθημερινά λέγονται και γράφονται άπειρα πράγματα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικά χρημάτων. Tips, συμβουλές, μέθοδοι, τρόποι, λύσεις, όλα με μόνο στόχο και σκοπό το ξεφούσκωμα των λογαριασμών ρεύματος που όσο πάνε μεγαλώνουν και μας προβληματίζουν έντονα. Ωστόσο, όσο εξειδικευμένες και να είναι οι πληροφορίες που φτάνουν στα μάτια και στα αυτιά των καταναλωτών και όσο ψαγμένοι και να είναι οι ίδιοι ώστε να εξυπηρετήσουν το συμφέρον τους το καλύτερο και πιο σίγουρο αποτέλεσμα θα έρχεται πάντα από τα πιο προφανή και απλά βήματα τα οποία πολλές φορές προσπερνάμε ή ξεχνάμε να εφαρμόσουμε. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι μπορούμε να κάνουμε οικονομία με τρεις εύκολους τρόπους που πάντα αποδίδουν:
Διαφορετική θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο: γενικά επικρατεί η άποψη ότι ολόκληρο το σπίτι μας πρέπει να έχει την ίδια θερμοκρασία, δροσιάς το καλοκαίρι και ζέστης το χειμώνα. Η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί σπάνια αναφέρουν ότι κάθε χώρος πρέπει να έχει διαφορετική θερμοκρασία. Η θερμοκρασία που συστήνεται συνήθως το καλοκαίρι για το σύνολο του σπιτιού είναι 22-26 βαθμοί. Όμως ορισμένοι χώροι χρειάζεται να είναι πιο δροσεροί και κάποιοι άλλοι όχι και τόσο. Το μπάνιο και η κουζίνα ας πούμε δεν χρειάζεται να είναι δροσερά αφού δεν περνάμε τις ώρες μας εκεί γι αυτό καλό θα είναι να τα απομονώνουμε κλείνοντας τις πόρτες τους όταν λειτουργεί ο κλιματισμός ώστε να μην «κλέβουν» δροσιά από το υπόλοιπο σπίτι. Έτσι λοιπόν μεγιστοποιούμε την απόδοση των κλιματιστικών, μειώνουμε τις ώρες λειτουργίας τους με αποτέλεσμα να κάνουμε σημαντική οικονομία.
Το αντίθετο ακριβώς ισχύει για το σαλόνι και τα υπνοδωμάτια τα οποία θα πρέπει να έχουν ιδανική θερμοκρασία ώστε να έχουμε υψηλή ποιότητα ζωής, και κυρίως ύπνου, στους χώρους που κινούμαστε και ζούμε περισσότερο. Γι αυτό και τοποθετούμε τα κλιματιστικά σε αυτούς τους χώρους ώστε να αποδίδουν αμέσως και να εξοικονομούμε ενέργεια.
Υπομονή με τους θερμοστάτες: Τις καλοκαιρινές ημέρες, ειδικά όταν έχει καύσωνα, θέλουμε να δροσιστούμε εύκολα και γρήγορα. Γι αυτό όταν γυρνάμε στο σπίτι από τη δουλειά ή από τα ψώνια και ο κλειστός χώρος «βράζει» το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι βάλουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (18-22 βαθμοί) για να δροσίσει γρήγορα το σπίτι. Αυτή η «μηχανική» κίνηση όμως κοστίζει ακριβά αφού συνεπάγεται μεγάλη και απότομη κατανάλωση ενέργειας. Είναι προτιμότερο λοιπόν να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία πιο ψηλά(22-26 βαθμοί) και πιο κοντά στην εξωτερική και να δείξουμε υπομονή ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε σε λίγο περισσότερη ώρα αλλά με σαφώς λιγότερο κόστος.
Αερίζουμε συχνά το σπίτι: Κάθε εποχή και ειδικά το καλοκαίρι πρέπει να μπαίνει στο σπίτι φρέσκος και καθαρός αέρας, έστω και ζεστός, καθώς είναι απαραίτητος για λόγους υγείας αλλά και αποτροπής φθορών του σπιτιού από την υγρασία. Φροντίστε λοιπόν να αερίζετε κάθε 4-5 ώρες για 30 λεπτά το καλοκαίρι, ειδικά το βράδυ. Έτσι όχι μόνο θα έχει πιο υγιεινή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι αλλά παράλληλα θα κάνετε και οικονομία αφού τα ρεύματα αέρα που δημιουργούνται ειδικά το βράδυ που εξ ορισμού έχει περισσότερη δροσιά ρίχνουν τη θερμοκρασία των χώρων και η ανάγκη για κλιματισμό και ανεμιστήρα είναι μικρότερη.