Sponsored Content

Το να μάθουμε να χρησιμοποιούμε ξανά, με έναν εναλλακτικό ενδεχομένως τρόπο, το οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει να πετάμε, κάνει καλό στον οικονομικό μας προϋπολογισμό αλλά και στον πλανήτη. Σύμφωνα με έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε πανευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο τα κάθε λογής οικιακά απορρίμματα και όχι μόνο ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, τα νερά των ποταμών και των θαλασσών συμβάλλοντας καθημερινά στην κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που μπορεί σχετικά εύκολα να ανατραπεί αν καθιερώσουμε συγκεκριμένες συνήθειες που περιλαμβάνουν την επαναχρησιμοποίηση αλλά και την ανακύκλωση των υλικών.

Ξαναχρησιμοποιούμε τα ήδη χρησιμοποιημένα φύλλα χαρτιού, στο γραφείο ή στο σπίτι, για πρόχειρες σημειώσεις, λίστες με ψώνια κ.ά. αντί αν «χαλάμε» συνεχώς «καθαρά χαρτιά».

Όταν αγοράζουμε νέο ηλεκτρικό εξοπλισμό για το σπίτι ή το γραφείο, δωρίζουμε τις παλιές ηλεκτρικές μας συσκευές που παραμένουν λειτουργικές σε φίλους και γνωστούς, σε δημόσιες δομές (σχολεία κλπ.) και όπου αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ή/ και ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες μας όταν τις αλλάζουμε.

Ανταλλάζουμε, πουλάμε ή χαρίζουμε παπούτσια, ρούχα, αξεσουάρ, έπιπλα, σκεύη και ό,τι άλλο δεν χρησιμοποιούμε ή δεν χρειαζόμαστε πια. Επίσης, αντί να αγοράζουμε καινούργια παίρνουμε ή νοικιάζουμε μεταχειρισμένα.

Ανακυκλώνοντας ένα αλουμινένιο κουτί αναψυκτικού εξοικονομούμε το 90% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή ενός καινούργιου.

Ανακυκλώνοντας 1 κιλό χαρτί προστατεύουμε την ατμόσφαιρα από εκπομπές 1 kg CO2 και αντίστοιχο μεθάνιο.

Κάθε φορά που πετάμε μια συσκευή πετάμε μαζί της πολύτιμους πόρους και υλικά, που μπορούν να ανακυκλωθούν (μέταλλα, πλαστικά, γυαλί κ.ά.), των οποίων η εξόρυξη και η κατασκευή απαιτεί επιπλέον κατανάλωση ενέργειας. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πολύ περισσότερο ωφέλιμο να μεταφέρουμε τις συσκευές μας σε σχετικά σημεία συλλογής.

Το αυτοκίνητό μας είναι μια εξαιρετική «πηγή» ανακυκλώσιμων υλικών αφού μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα ελαστικά, τη μπαταρία, ακόμα και τα λάδια.

Φτιάχνουμε λίπασμα από ό,τι περισσεύει από την κουζίνα. Πιο συγκεκριμένα, από τα οργανικά απόβλητα, δηλαδή φρούτα και λαχανικά, φλούδες, τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ κλπ.