Αν όχι όλοι, τότε οι περισσότεροι, έχουμε ήδη στολίσει. Και όσο κι αν μας αρέσει να απολαμβάνουμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα που δημιουργούν μέσα στο σπίτι μας τα λαμπάκια του δέντρου, σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει η σκέψη «πόσο φουσκωμένος θα έρθει ο επόμενος λογαριασμός;». Γιατί, όσο όμορφα και γιορτινά κι να είναι τα λαμπάκια του δέντρου, είναι μια νέα προσθήκη που δεν είχαμε τους προηγούμενους μήνες στο σπίτι, και αυτό με κάποιο τρόπο θα μεταφραστεί και στον επόμενο λογαριασμό.
Σε μια χρονιά σαν κι αυτή, με τις τόσες διακυμάνσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καλό είναι να γνωρίζουμε πόσο μπορεί να επηρεάσει ο στολισμός τον λογαριασμό.
Ίσως το πιο βασικό βήμα για να μειώσουμε την κατανάλωση, είναι η αντικατάσταση των παλαιού τύπου λαμπτήρων πυρακτώσεως ή φθορίου, με λαμπάκια τεχνολογίας led. Τα led, καίνε από 50% έως και 90% λιγότερο ρεύμα, άρα αν επιλέξουμε μόνο αυτά, ίσως να μην παρατηρήσουμε και ιδιαίτερη αύξηση στο ποσό του ρεύματος.
Μια ματιά στο κουτί με τα λαμπάκια αρκεί, για να κάνουμε τους υπολογισμούς που χρειαζόμαστε, αφού πάντα αναγράφονται τα Watt. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πολλαπλασιάσουμε τα Watt με τις ώρες που θέλουμε να τα έχουμε αναμμένα, και στη συνέχεια με την τιμή της κιλοβατώρας.
Σημειώνεται πως για 100 λαμπάκια led, που καίνε 6,6 Watt την ώρα, αν είναι αναμμένα 10 ώρες την ημέρα, υπάρχει μία ημερήσια κατανάλωση 66 Watt. Μετά την κρατική επιδότηση, η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται περί τα 0,155 ευρώ. Επομένως, πολλαπλασιάζοντας τα 66 Watt, με τα 0,000155 ευρώ, που είναι η τιμή ανά Watt, προκύπτει συνολικό κόστος 0,01023 ευρώ την ημέρα.
Και μερικοί κανόνες ασφαλείας
Φυσικά, εκτός των ποσών, πρέπει να μας απασχολεί και η ασφάλειά μας, ειδικά όταν περιτριγυριζόμαστε από περισσότερα καλώδια απ’ ό,τι συνήθως. Πριν κρεμάσουμε τη σειρά με τα λαμπάκια, θα πρέπει να ελέγξουμε αν υπάρχει κάποιο γυμνό καλώδιο, σπασμένο λαμπάκι ή χαλαρές συνδέσεις. Αν ναι, τα λαμπάκια δεν είναι κατάλληλα για χρήση.
Ακόμη, θα πρέπει πάντα να φέρουν τη σήμανση CE, τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας), και να αναφέρουν τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.