Με τον χειμώνα να έχει αρχίσει για τα καλά να δείχνει τα… δόντια του και τα περιθώρια για οικονομική θέρμανση ολοένα να στενεύουν τα νοικοκυριά αναζητούν τους τρόπους εκείνους που θα τους επιτρέψουν να μειώσουν τις απώλειες και να «παγιδεύσουν» τη ζέστη μέσα στο σπίτι τους. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικοί της αγοράς προτείνουν ορισμένα έξυπνα tips που, αν και προφανή, εντούτοις μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντική ενέργεια.

Συγκεκριμένα:

«Ντύστε» το σπίτι σας:
Πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει πως ένα «γυμνό» δάπεδο ευθύνεται για το 10% της συνολικής απώλειας θερμότητας από το σπίτι. Εάν, λοιπόν, θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια τότε πρέπει οπωσδήποτε να το «ντύσετε». Τα χαλιά, πέραν της αισθητικής που προσδίδουν σε ένα χώρο, τον βοηθούν να παραμείνει ζεστός, λειτουργώντας εν είδει μόνωσης: «εγκλωβίζουν» τον δροσερό αέρα κάτω από αυτά, εμποδίζοντάς τον να διαρρεύσει στα πέριξ. Το κόστος ενός χαλιού μπορεί να ποικίλει, ακόμη, όμως και μία φθηνότερη επιλογή μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό της ζεστασιάς.

Εκμεταλλευτείτε τον φούρνο ή το ντους: Το μαγείρεμα, όπως, άλλωστε και το ντους, είναι διαδικασίες που σπάνια απουσιάζουν από την καθημερινότητά μας. Εάν αναρωτιέστε τι σχέση έχουν αυτά με την θέρμανση του σπιτιού, η απάντηση είναι απλή: Αφήνοντας ανοικτή την πόρτα του φούρνου μετά το μαγείρεμα ή του μπάνιου αφού έχετε κάνει ντους βοηθάτε ώστε η θερμότητα να διοχετευθεί στον υπόλοιπο χώρο. Στην περίπτωση του φούρνου, βέβαια, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν έχετε παιδιά ή κατοικία.

«Φροντίστε» τα καλοριφέρ: Τσεκάρετε εάν τα καλοριφέρ θερμαίνονται μέχρι πάνω. Εάν όχι, τότε το πιθανότερο είναι να πρέπει να κάνετε εξαερισμό, να απελευθερώσετε, δηλαδή, τον παγιδευμένου αέρα στην κορυφή, ο οποίος εμποδίζει την άνοδο του ζεστού νερού. Η διαδικασία είναι πολύ απλή: με το ειδικό κλειδί ανοίγετε τη μικρή βαλβίδα στην κορυφή. Θα ακούσετε τον αέρα να σφυρίζει και μόλις δείτε μία σταγόνα νερού, κλείστε την ξανά. Στη συνέχεια, ελέγξτε εάν τα σώματα έχουν σκόνη, γιατί αυτή εμποδίζει ένα 10% της θερμότητας που εκπέμπουν να εξαπλωθεί προς το δωμάτιο.