Sponsored Content
Σε συνθήκες καύσωνα, η ανάγκη να κρατήσουμε το σπίτι μας δροσερό καθίσταται επιτακτική και πολλοί καταναλωτές επιλέγουν να προχωρήσουν στην αγορά ανεμιστήρα, προκειμένου να αποφύγουν τη χρήση κλιματιστικού. Και τότε γεννάται το δίλημμα: «Ανεμιστήρας οροφής ή δαπέδου;». Ας δούμε ορισμένα στοιχεία, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοικοκυριού.
Κατανάλωση και κόστος
Ανεμιστήρας οροφής: Κατά μέσο όρο καταναλώνει περίπου 0,06–0,08 kWh ανά ώρα, με κόστος περίπου 0,02–0,03 ευρώ την ώρα. Αν λειτουργεί για 10 ώρες την ημέρα, το κόστος ανέρχεται περίπου σε 0,33 ευρώ ημερησίως ή περίπου 9,8 ευρώ τον μήνα.
Ανεμιστήρας δαπέδου: Κατά μέσο όρο καταναλώνει περίπου 0,07–0,10 kWh ανά ώρα, με κόστος 0,03–0,04 ευρώ την ώρα. Αν λειτουργεί 10 ώρες ημερησίως, το κόστος ανέρχεται περίπου σε 0,13 ευρώ την ημέρα και περίπου 3,9 ευρώ τον μήνα.
Τα υπέρ και τα κατά
Ο ανεμιστήρας οροφής θεωρείται καλύτερη επιλογή για μεγαλύτερους χώρους ή για να δροσίσει ένα ολόκληρο δωμάτιο, λόγω της υψηλής ροής αέρα. Επίσης, θεωρείται πιο ανθεκτικός, καθώς υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί αντικατάσταση μετά από αρκετά χρόνια (8–15 έτη), ακόμα κι αν χρησιμοποιείται καθημερινά. Ωστόσο, απαιτείται εγκατάσταση από ηλεκτρολόγο, ενώ ο καθαρισμός του είναι δύσκολος, ειδικά εάν τοποθετηθεί σε δωμάτια με ψηλό ταβάνι.
Ο ανεμιστήρας δαπέδου είναι φορητός και εύκολος στη μεταφορά και τον καθαρισμό. Παρουσιάζει χαμηλότερη κατανάλωση και κόστος όταν χρησιμοποιείται λίγες ώρες ή σε μικρούς χώρους. Θεωρείται ιδανική επιλογή για χώρους όπου δεν υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης ανεμιστήρα οροφής ή σε δωμάτια με χαμηλά ταβάνια.
Συμπέρασμα
Ο ανεμιστήρας οροφής έχει μικρή επιβάρυνση στο λογαριασμό ρεύματος (περίπου 0,02–0,03 ευρώ/ώρα) και θεωρείται καλύτερη επιλογή για μεγαλύτερους χώρους και μακροχρόνια χρήση.
Ο ανεμιστήρας δαπέδου έχει ελαφρώς μικρότερη κατανάλωση ρεύματος και προσφέρει δροσιά σε συγκεκριμένα σημεία, χωρίς να απαιτείται επιπλέον κόστος εγκατάστασης.