Sponsored Content
Υπάρχουν κάποιες συσκευές στο σπίτι που καίνε περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, και που δεν γίνεται να τις βγάλουμε από την πρίζα. Με τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσετε να μειώσετε την κατανάλωσή τους, ώστε να πληρώνετε λιγότερα χρήματα στο λογαριασμό του ρεύματος.
Το πλυντήριο ρούχων
Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες, το πλυντήριο ρούχων ευθύνεται έως και για το 12% του ρεύματος που καταναλώνετε. Μερικοί τρόποι για εξοικονόμηση ρεύματος είναι να περιορίσετε την πρόπλυση αν τα ρούχα σας δεν έχουν δύσκολους λεκέδες. Επιπλέον, φροντίστε να γεμίζετε πάντα το πλυντήριο, και να επιλέγετε οικολογικά προγράμματα. Τέλος, να χαμηλώνετε τις θερμοκρασίες με πλύσεις στους 30-40°C αντί 60°C, ώστε το πλυντήριο σας να σπαταλάει λιγότερο ρεύμα, για να ζεστάνει το νερό.
Φούρνος
Παρότι μπορεί να μην χρησιμοποιείτε τον φούρνο κάθε μέρα, η κατανάλωσή του μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Τα περισσότερα μοντέλα φούρνων ξεκινούν από τα 2.000W, ενώ όσο πιο σύγχρονος είναι ο φούρνος, τόσο πιο προηγμένες οι λειτουργίες του. Αν θέλετε να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση μην ανοιγοκλείνετε συχνά τον φούρνο, κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Επίσης, μην τοποθετείτε αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος του φούρνου για να μην λερώνετε, αφού μονώνει την κάτω αντίσταση και οδηγεί σε απώλεια ενέργειας. Τέλος, χρησιμοποιήστε το θερμό αέρα του φούρνου για να μαγειρέψετε περισσότερα φαγητά ταυτόχρονα.
Ψυγείο
Το ψυγείο είναι από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές που έχουμε στην κουζίνα μας. Μερικές κινήσεις για να μειώσετε την κατανάλωση είναι να μην αφήνετε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου ή της κατάψυξης για πολλή ώρα, φροντίζοντας το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά. Επιπλέον, να μην το πολυγεμίζετε και να αφήνετε κενό τουλάχιστον 5 εκ. ανάμεσα στον τοίχο κι το πίσω μέρος του ψυγείου. Τέλος, θα πρέπει να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία αναλόγως με την εποχή, ωστόσο καλό είναι να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή.