Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πολύ σημαντική, το ίδιο και η μείωση της σπατάλης φαγητού (food waste), η οποία βλάπτει το περιβάλλον και φυσικά την τσέπη σας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: τα απόβλητα τροφίμων αντιστοιχούν σε 252 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2 ή περίπου στο 16% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μόνο από το σύστημα τροφίμων της Ε.Ε.. Το πρόβλημα με το food waste δεν είναι μόνο ότι πετάμε περισσότερα τρόφιμα από όσα πρέπει, αλλά ότι καλλιεργούμε, επεξεργαζόμαστε, τυποποιούμε και τελικά πουλάμε περισσότερα απ’ όσα χρειαζόμαστε. Παρακάτω σας συγκεντρώσαμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τη σπατάλη φαγητού.
Πριν ξεκινήσετε τις αγορές σας
1. Ο καλός προγραμματισμός είναι σύμμαχός σας, αφού με αυτόν τον τρόπο θα έχετε καλύτερη εικόνα για όσα θέλετε να αγοράσετε και θα μπορείτε να αξιοποιήσετε τα περισσεύματα των γευμάτων σας.
Στο supermarket
2. Καλό είναι να αγοράζετε τα πιο ευπαθή προϊόντα (π.χ. φρούτα και λαχανικά) δύο φορές την εβδομάδα σε μικρές ποσότητες. Η αγορά μεγάλης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει στο να χαλάσουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων που αλλοιώνονται εύκολα.
3. Επιλέξτε τα «κακόσχημα» φρούτα και λαχανικά. Αρκετά supermarket μάλιστα έχουν ασπαστεί την τάση και πωλούν σε χαμηλότερη τιμή τα πιο «άσχημα» τρόφιμα, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα «όμορφα» σε γεύση και ποιότητα.
Στο σπίτι
4. Φροντίστε να οργανώσετε σωστά τη κουζίνας σας και να γνωρίζετε τι ακριβώς περιέχουν οι αποθηκευτικοί σας χώροι. Μην ξεχνάτε τον κανόνα πως ότι μπαίνει πρώτο στο ψυγείο, πρέπει να βγαίνει και πρώτο.
5. Δώστε σημασία στην ημερομηνία ανάλωσης των προϊόντων που έχετε αγοράσει, ώστε να μην χρειαστεί να τα πετάξετε.
6. Αξιοποιήστε την κατάψυξη ή ακόμη και τη συντήρηση (π.χ. βράστε τα αυγά που λήγουν σύντομα) για να παρατείνετε τον χρόνο ζωής των τροφίμων. Στην περίπτωση που αποφασίσετε να καταψύξετε κάποιο τρόφιμο φροντίστε να το κάνετε σωστά ακολουθώντας τις οδηγίες που μπορεί να υπάρχουν στην ετικέτα τους και να είστε σίγουροι πως το ψυγείο σας λειτουργεί στην προτεινόμενη από τον κατασκευαστή θερμοκρασία.
7. Όταν προετοιμάζετε κάποιο γεύμα, είναι προτιμότερο να σερβιριστείτε τη μερίδα που είναι κατάλληλη για εσάς, από το να γεμίσετε όλο σας το πιάτο και να περισσέψει φαγητό. Μπορείτε πάντα αν χρειαστεί να ξαναγεμίσετε το πιάτο σας. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι τρόφιμα όπως το ρύζι είναι αρκετά ευπαθή και χρειάζονται συγκεκριμένο τρόπο χειρισμού, αν παραμείνουν για ώρα εκτός ψυγείου.