Sponsored Content

Απλές συμβουλές που αν εφαρμοστούν και γίνουν συνήθεια μπορούν να ρίξουν το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουμε ενώ μαγειρεύουμε το φαγητό μας.

Το μαγείρεμα είναι μία από τις βασικές δουλειές του σπίτιού, που ίσως είναι και μία από τις πιο σημαντικές, αφού όχι μόνο φροντίζουμε να θρέφουμε τον εαυτό μας, αλλά είναι και ένας τρόπος να φροντίσουμε έμπρακτα την οικογένειά μας και όλους όσους αγαπάμε.

Ειδικά στα νοικοκυρικά με περισσότερα μέλη, η μαγειρική λοιπόν, γίνεται της περισσότερες μέρες κομμάτι της καθημερινότητας, και ο φούρνος και τα μάτια της κουζίνες ανάβουν για κάθε γεύμα ή σνακ της ημέρας.

Αν εφρμόσουμε λοιπόν κάποια έξυπνα και απλά τρικ, που ενώ μαγειρεύουμε θα μας βοηθήσουν και να μειώσουμε τα κόστη κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού, τότε θα έχουμε φροντίσει λίγο ακόμη και για το πορτοφόλι μας.

1. Χρησιμοποιούμε εμαγιέ σκεύη που απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα. Αρχικά, ενεργοποιούμε την εστία μόνο όταν έχουμε γεμάτο σκεύος από πάνω της, όχι εκ των προτέρων. Μπορούμε να μειώσουμε την ένταση της θερμότητας, ειδικά με τα εμαγιέ μαγειρικά σκεύη, καθώς ο πυρήνας σιδήρου αποθηκεύει τη θερμότητα γρήγορα και με ομοιόμορφο τρόπο. Έτσι απαιτείται μικρότερη θερμότητα και τα πιάτα μαγειρεύονται ελαφρά. Τέλος, σβήνουμε τις εστίες έως και δέκα λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε με το υπόλοιπο της θερμότητας, κάνοντας περισσότερη οικονομία.

2. Φροντίζουμε τα σκεύη να εφαρμόζουν ακριβώς στα μάτια που έχουμε. Το μέγεθος σκεύους και ανάλογου ματιού πάιζει σημαντικό ρόλο αφού εάν η βάση του σκεύους είναι ένα με δύο εκατοστά μικρότερη από την εστία σπαταλάτε άδικα 20 – 30% περισσότερη ενέργεια.

3. Σβήνουμε την εστία ή τον φούρνο 5-10 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το φαγητό. Η θερμότητα που κρατάνε, ειδικά όταν οι εστίες μας είναι επαγωγικές, είναι αρκετή για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.