Όποιον και να ρωτήσεις, μανάβη ή απλό καταναλωτή, θα σου πει ότι σαν τα ελληνικά πορτοκάλια και λεμόνια δεν έχει. Ήξερες όμως ότι η καταγωγή τους στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα μας, αλλά αντιθέτως μας έρχονται από πολύ μακριά;
Οι ρίζες των τόσων δημοφιλών σε όλο των κόσμων εσπεριδοειδών εντοπίζονται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες των Ιμαλαΐων και αυτό δεν αποτελεί απλό ισχυρισμό αλλά αποτέλεσμα της νέας διεθνούς γενετικής έρευνας που ανέλυσε το DNA δεκάδων διαφορετικών εσπεριδοειδών από διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τα γονιδιώματα περισσοτέρων από 50 ποικιλιών και συμπέραναν ότι η κοιτίδα τους είναι μια περιοχή που περιλαμβάνει το ανατολικό ‘Ασαμ της Ινδίας, τη βόρεια Μιανμάρ και το δυτικό Γιουνάν της Κίνας, ενώ όπως εκτιμάται, τα πρώτα εσπεριδοειδή εμφανίσθηκαν πριν από περίπου 8 εκατομμύρια χρόνια!
Όταν λοιπόν άλλαξε το κλίμα εκείνης της περιοχής, με αποτέλεσμα οι μουσώνες να γίνουν πιο ήπιοι και ο καιρός πιο ξηρός, τα εσπεριδοειδή εξαπλώθηκαν από τα Ιμαλάια προς τη νοτιοανατολική Ασία και από εκεί, έφθασαν στον υπόλοιπο κόσμο πριν περίπου 4 εκατομμύρια χρόνια. Τα σημερινά εσπεριδοειδή συνεπώς, αποτελούν την κατάληξη μιας μακράς φυσικής εξελικτικής πορείας στο χώρο και το χρόνο, ενώ σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η χιλιάδων ετών καλλιέργεια και οι διασταυρώσεις που έχουν κάνει οι παραγωγοί.
Οι ερευνητές δήλωσαν παράλληλα, ότι η γενετική τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία νέων ποικιλιών εσπεριδοειδών, που θα είναι πιο ανθεκτικές στις αρρώστιες και στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, αλλά και πιο νόστιμες. Για να δούμε…