Τα αγαπημένα κεφτεδάκια της μαμάς ή της γιαγιάς ήταν το δικό σου νόστιμο μυστικό που κρυβόταν στο ταπεράκι που έπαιρνες μαζί σου στο σχολείο, τις εκδρομές ή την παραλία όταν ήσουν μικρός. Τα χρόνια πέρασαν αλλά οι αφράτες κρεατένιες (και όχι μόνο) μπαλίτσες συνεχίζουν να είναι σταθερή αξία για το γραφείο, τις μεζεδο-συνάξεις της παρέας, τα πάρτι και τις εκδρομές. Λάτρεις του κεφτέ λοιπόν πανηγυρίστε, οι παρακάτω επιλογές είναι αυστηρά για εσάς. Έχουμε και λέμε:
Κεφτέδες κοκκινιστοί με πιπεριές
H παράδοση θέλει τους κεφτέδες να τηγανίζονται πρώτα. Δεν έχει και πάντα δίκιο αφού αν τους μαγειρέψεις στη σάλτσα γίνονται μαλακοί σαν αφρός και φυσικά πιο υγιεινοί.
Κεφτέδες οι κλασικοί
Τα κεφτεδάκια είναι εξαιρετικό μεζεδάκι για ούζο και τσίπουρο, αλλά μπορούν να σταθούν μία χαρά και ως κυρίως γεύμα, συνοδεία μίας μερίδας πατάτες τηγανητές. Η συνταγή τους είναι τόσο απλή και γρήγορη που δεν θα καταλάβετε για πότε θα τα ετοιμάσετε.
Παλατιανοί κεφτέδες με τζατζίκι από ραπανάκια
Παραλλαγή των παλατιανών κεφτέδων, ένα ακόμη εξαιρετικό πιάτο της πολίτικης κουζίνας. Εδώ οι κεφτέδες γίνονται από μίγμα τριών κιμάδων και ντύνονται με τραγανό φύλλο κρούστας πριν παναριστούν και τηγανιστούν. Θα τους συνοδεύσουμε με ένα αλλιώτικο τζατζίκι ενισχυμένο με τη σπιρτάδα από τα ραπανάκια.
Κεφτέδες σε πακέτα µελιτζάνας
Νόστιμοι και αφράτοι κεφτέδες, «πακεταρισμένοι» σε λεπτές φέτες μελιτζάνας. Εξαιρετικό πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο.
Καλαμποκοκεφτέδες
Κεφτέδες με καλαμπόκι έχετε δοκιμάσει; Νόστιμοι, τραγανοί και μυρωδάτοι οι καλαμποκοκεφτέδες είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για ούζο, τσίπουρο και μπίρα.
Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας
Μια πολύ καλή εναλλακτική στα κλασικά μακαρόνια με κιμά είναι τα κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας που αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Εκτός από ζυμαρικά, βέβαια, συνοδεύονται εξαιρετικά και από ρύζι, πουρέ ή πατάτες τηγανητές.
Κεφτεδάκια σαν της γιαγιάς…
Αλλά λίγο πειραγμένα. Για καλό σκοπό πάντα, τους προσθέσαμε λίγο λουκάνικο, λίγο τυράκι, μπόλικο μαϊντανό και τα ψήσαμε στο φούρνο πριν τα ρίξουμε μέσα σε αρωματική σάλτσα ντομάτας.
Κεφτεδάκια γεμιστά με φέτα
Αν δεν σας αρέσει η φέτα χρησιμοποιήστε κάποιο άλλο τυρί που λιώνει ωραία, όπως γραβιέρα, κασέρι, γκούντα ή ένταμ.
Κεφτέδες με γιαουρτένια σάλτσα στο φούρνο
Ένας τρόπος να μεταμορφώσετε σε χορταστικό γεύμα τα κλασικά κεφτεδάκια ή να τους δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία αν σας έχουν περισσέψει από την προηγούμενη.
Μελιτζανοκεφτέδες με κιμά µε ντιπ γιαουρτιού
Μεζές ασύγκριτης νοστιμιάς, με ένα δροσερό ντιπ και λευκό κρασί ταιριάζει απόλυτα στις παρεΐστικες μεσημεριανές ή απογευματινές σας φιλικές συγκεντρώσεις.
Ριγανοκεφτέδες με ντοματένια σάλτσα
Περασµένοι τρεις – τέσσερις µαζί σε ξυλαράκια από ρίγανη. Τους πανάρετε πριν τους τηγανίσετε και τους σερβίρετε µαζί µε ντοµατένια σαλτσούλα.
Μπουτάκια της χανούμισσας
Αυτά τα παράξενα κεφτεδάκια της πολίτικης κουζίνας τα λένε έτσι γιατί είναι μακρουλά, αφράτα και ροδοκόκκινα σαν… γυναικείοι μηροί. Έτσι τουλάχιστον φάνηκαν στον μάγειρα που τα πρωτοδημιούργησε. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από νόστιμα, γι’ αυτό μην παραλείψετε να τα φτιάξετε κι εσείς…
Σε σάντουιτς
Κεφτεδάκια με κυπριακή πίτα και καλοκαιρινή, πολίτικη σαλάτα
Για ένα χορταστικό σνακ στο σπίτι, για το καλαθάκι του πικ νικ ή για ένα ελαφρύ σνακ που θα πάρετε μαζί σας στη θάλασσα, αυτά τα σάντουιτς θα γίνουν αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια.
Σάντουιτς με πικάντικα κεφτεδάκια και τυρί
Ακράδαντα πιστεύουμε πως το νοστιμότερο σάντουιτς το φτιάχνουν τα κεφτεδάκια της προηγούμενης μέρας, σε συνδυασμό με ένα- τραγανό απ’ έξω και αφράτο μέσα- ψωμάκι, όπως η μπαγκέτα. Όλη η ελληνικότητα κλεισμένη σε ένα ψωμάκι, που τρώγεται ιδανικά μετά το μπάνιο, στην παραλία!
Αγκινάρες γεμιστές
Το Μαρόκο είναι χώρα πλούσια σε παραγωγή αγκινάρας. Οι γεμιστές με αρνίσια κεφτεδάκια συμπεριλαμβάνονται στα παραδοσιακά πιάτα τους. Αν μαγειρευτούν στο πήλινο ταζίν η γεύση τους θα σάς απογειώσει!
Χωρίς κρέας
Ντοµατοκεφτέδες
Οι ντοµατοκεφτέδες ή αλλιώς ψευτοκεφτέδες, είναι οι παραδοσιακοί κεφτέδες της Σαντορίνης που γίνονται µε τα µικρά, σφιχτά και ώριµα, άνυδρα ντοµατάκια του νησιού µαζί µε µπόλικα αρωµατικά. Θα τους σερβίρετε για ορεκτικό ή πρώτο πιάτο, χλιαρούς ή ζεστούς, γαρνιρισµένους µε καππαρόφυλλα.
Μυζηθροκεφτέδες µε µάραθο
Η φρέσκια μαλακή μυζήθρα δίνει μια ασύγκριτη νοστιμιά σε αυτούς τους κεφτέδες που μεταξύ άλλων είναι ό,τι πρέπει και για ουζομεζές.
Ταραμοσπανακοκεφτέδες
Με φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμο και σπανάκι οι περίφημοι ταραμοκεφτέδες είναι ένας από τους πιο νόστιμους τρόπους για να απολαύσετε τον ταραμά. Ένας τσιπουρομεζές με τα όλα του σαν να λέμε…
Κολοκυθοκεφτέδες με φέτα
Καλοκαιρινός μυρωδάτος μεζές που η νοστιμιά του ενισχύεται με την προσθήκη φέτας.
Με ψάρι
Ψαροκεφτέδες με σκορδάτη παντζαροσαλάτα
Όταν οι κεφτέδες φτιάχνονται με ψάρι, αν μαγειρευτούν με μαστοριά, κερδίζουν ακόμα και όσους τα ψάρια δεν είναι το πιο δυνατό τους κομμάτι στο τραπέζι…
Γαυροκεφτέδες
Άλλη μια υπέροχη συνταγή για ψαροκεφτέδες… Μην λυπηθείτε τα φρέσκα μυρωδικά, βάλτε μπόλικα.
Κροκέτες μπακαλιάρου με μπαγιάτικο ψωμί
Αφράτοι και τραγανοί, το μυστικό αυτών των κεφτέδων είναι να τους κάνετε με το κατεψυγμένο, ξαλμυρισμένο φιλέτο μπακαλιάρου, που τρίβεται εύκολα και κοστίζει και φτηνότερα.
Με όσπρια
Αφράτοι ρεβιθοκεφτέδες
Πικάντικοι και αρωματικοί ρεβιθοκεφτέδες, που συνοδεύονται ιδανικά με ζεστές πιτούλες, ψιλοκομμένα λαχανικά και λεμονάτη σάλτσα με ταχίνι και γιαούρτι.