Το πιο δημοφιλές αρωματικό ρόφημα στον κόσμο, το τσάι είναι ένα ρόφημα χιλιάδων ετών. Τα νεαρά φύλλα αυτού του φυτού είναι γεμάτα ενώσεις που μπορούν να γίνουν ένα νόστιμο καφεϊνούχο ρόφημα. Υπάρχουν εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες, διαφορετικά είδη τσαγιού, αλλά τα περισσότερα εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα παλαιότερα είδη τσαγιού, το πιο συχνά καταναλωμένο. Έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία, κυρίως της καρδιάς. Αφήστε το σε βραστό νερό για 8 λεπτά ώστε να απελευθερώσει τις κατεχίνες, που απορροφώνται πιο εύκολα με την προσθήκη λεμονιού.
Λευκό τσάι
Τα λευκά τσάγια έχουν να κάνουν με την απλότητα. Δεδομένου ότι δεν εκτίθενται σε υψηλή θερμότητα, παίρνουν ένα άρωμα λουλουδιών και μια κρεμώδη υφή που ξεχωρίζει από τα άλλα είδη. Θεωρείται πως περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο, και συμβάλλει περισσότερο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Μαύρο τσάι
Τα φύλλα του μαύρου τσαγιού είναι σχεδόν 100% οξειδωμένα, γεγονός που δημιουργεί πλούσιες γεύσεις φρούτων. Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, και έχει οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Περιέχει τανίνες που συμβάλουν στην πεπτική υγεία. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωσή του μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την υγεία του εντέρου.
Αφεψήματα βοτάνων
Τα βότανα φημίζονται για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες και είναι ένας φυσικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το στρες. Τα αφεψήματα από βότανα δεν περιορίζονται μόνο στη μέντα και το χαμομήλι. Δοκιμάστε τίλιο, χρυσάνθεμο και σαμπούκο, τσάι τζίνσενγκ για τη βελτίωση της υγείας και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.
Τσάι του βουνού
Το ελληνικό τσάι του βουνού και το βάλσαμο λεμονιού είναι ιδανικά για γρήγορη ανανέωση. Γενικά, το τσάι του βουνού είναι ιδιαίτερα αγαπητό βότανο, προσφιλές σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες με μεγάλη θρεπτική αξία. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολυάριθμες.
Αγορά
Για καλύτερο τσάι, παραλείψτε το σουπερμάρκετ! Τα καλύτερα τσάγια προέρχονται από ειδικούς πωλητές τσαγιού που συνεργάζονται απευθείας με αγρότες. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε τσάι στο διαδίκτυο από λιανοπωλητές που ειδικεύονται στο είδος ή να δείτε το ρεπορτάζ μας ΕΔΩ.
Φύλλα ή φακελάκια;
Για λόγους οικονομίας και συνέπειας στη γεύση, οι εταιρίες τυποποιούν το τσάι σε φακελάκια με ψιλοκομμένα φύλλα που φουσκώνουν γρήγορα, όμως αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια μονοδιάστατη γεύση. Ωστόσο, αν θέλετε να εξερευνήσετε τον απίστευτο κόσμο των παραδοσιακών τσαγιών, προτιμήστε φύλλα, που πωλούνται είτε χύμα, είτε συσκευασμένα, αν και το τσάι εξαιρετικής ποιότητας δεν θα το δείτε εύκολα στριμωγμένο σε σακουλάκια.
Η κατάλληλη θερμοκρασία
Η θερμοκρασία του νερού έχει σημασία, αλλά δεν είναι ότι όλα τα μαύρα τσάγια πρέπει να παρασκευάζονται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και όλα τα πράσινα σε άλλη. Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή με χαμηλότερες θερμοκρασίες θα αποδώσει πιο γλυκές και πιο λεπτές γεύσεις για τα περισσότερα πράσινα και λευκά αλλά και για μερικά αρωματικά μαύρα τσάγια. Από την άλλη, οι θερμοκρασίες που πλησιάζουν το βράσιμο θα είναι πιο τολμηρές, με πιο πλούσια υφή και πιο στυφή.
Όποιο είδος αφεψήματος και αν επιλέξετε, με όποιο τρόπο και αν το παρασκευάσετε, θα έχετε όλα τα οφέλη που προσφέρουν για τον οργανισμό σας.
Διαβάστε ακόμα:
Γιατί οι Άγγλοι βάζουν γάλα στο τσάι τους;
Ο πρωινός καφές και το τσάι μάς προστατεύουν από έμφραγμα και άνοια