Μια έκδοση συλλεκτικής αξίας που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε κουζίνα κυκλοφορεί την Κυριακή μαζί με το Θέμα. Πρόκειται για το 10ο τεύχος του περιοδικού Cantina που παρουσιάζει για πρώτη φορά τις συνταγές, τα έθιμα και τα τελετουργικά κάθε ημέρας από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.
Στην ελληνική θρησκευτική και μαγειρική παράδοση κάθε ημέρα της μεγάλης περιόδου του Πάσχα έχει το δικό της συμβολισμό και την δική της ξεχωριστή εθιμοτυπία. Σε κάθε τόπο της Ελλάδας οι μαγειρικές, οι τεχνικές και οι ονομασίες διαφέρουν, ωστόσο ο σκοπός είναι παντού κοινός: Να τηρηθεί με σεβασμό και κατάνυξη η Μεγάλη Εβδομάδα ως προετοιμασία της μεγάλης γιορτής της Ανάστασης που αποθεώνεται την ημέρα της Λαμπρής.
Το Cantina που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Θέμα έχει συγκεντρώσει 100 συνταγές, έθιμα, τεχνικές και παραδόσεις και τις έχει ταξινομήσει σε κάθε ημέρα του πασχαλινού δεκαημέρου ξεχωριστά.
Ξεφυλλίστε τις σελίδες του περιοδικού και ανακαλύψτε:
Θεωρία
Τα γαστρονομικά έθιμα γύρω από το Πάσχα
Από την Θράκη μέχρι την Κρήτη και από τα νησιά του βόρειου Αιγαίου μέχρι τα Επτάνησα, οι πασχαλινές παραδόσεις παρουσιάζουν απίστευτη ποικιλομορφία. Το τελετουργικό και οι συνταγές.
Το Σάββατο του Λαζάρου
Έθιμα: Οι Λαζαρίνες, τα κάλαντα και τα στολισμένα καλαθάκια με τα λαζαράκια
Συνταγές: Λαζαράκια, Πίτα σουβλάκι με μανιτάρια και Μύδια αχνιστά με σουμάκ
Κυριακή των Βαΐων
Τα “βαγιοχτυπήματα”, το ψάρι και η σημασία του, οι κούνιες, το βάτσισμα και τα στιχάκια, οι συντέκνισσες και τα βάγια των νεονύμφων
Συνταγές: Μπακαλιάρος πρασοσέλινο, Κολιοί στον φούρνο, Χταπόδι σοφρίτο, Θράψαλα με πατάτες στον φούρνο
Μεγάλη Δευτέρα
Έθιμα: Ετοιμασίες στα σπίτια και σε αυλές με ασβεστώματα για τον εορτασμό του Πάσχα
Συνταγές: Πικάντικη ντοματόσουπα, Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι κουνουπιδιού, Γίγαντες φούρνου με τίκα μασάλα και ελιές
Μεγάλη Τρίτη
Έθιμα: Καθάρισμα του σπιτιού
Συνταγές: Πασχαλινά κουλουράκια, Νηστίσιμος τραχανάς με ανοιξιάτικα λαχανικά και Αγκινάρες με κουκιά, μυρωδικά και λεμόνι
Μεγάλη Τετάρτη
Έθιμα: Το ευχέλαιο, το αναπιάσμα του προζυμιού
Συνταγές: Παχίδα από τη Θεσσαλία, Λιγκουίνι ολικής με πέστο ελιάς και λεμόνι, Τάκος γεμιστά με χταποδάκι και γουακαμόλε
Μεγάλη Πέμπτη
Έθιμα: Βαφή αυγών, Πλάσιμο τρουρεκιών, οι λαμπροκουλούρες, τα τυρένια γλυκά
Συνταγές: Αυγά βαμμένα με φυσικό τρόπο, Τσουρέκι πολίτικο, Νηστίσιμα σκαλτσούνια, Γαλατόπιτα βλάχικη, Χταπόδι με κριθαράκι και κόκκινο πιπέρι
Μεγάλη Παρασκευή
Έθιμα: Η μέρα της απόλυτης αργίας και νηστείας, η περιφορά του Επιταφίου
Συνταγές: Ντοματόρυζο, Αγιορείτικη ταχινόσουπα με μανιτάρια, Καρυδάρμη, Λιγκουίνι tahini e pepe, Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα κάσιους
Μεγάλο Σάββατο
Έθιμα: Ο εορτασμός της Ανάστασης, το κάψιμο του ιούδα, τα φλεγόμενα αερόστατα, οι Μπότηδες της Κέρκυρας και το τσούγκρισμα των αυγών
Συνταγές: Μαγειρίτσα σούπα αυγολέμονο, Αρνί σούπα, Γαρδουμπάκια κατσαρόλας, Τσιλίχουρδα, Μαγειρίτσα κοκκινιστή, Τυρόπιτα ζαφοριστή
Κυριακή του Πάσχα
Έθιμα: Ο Έλλην και ο οβελίας και το τραπέζι της Λαμπρής
Συνταγές: Κοκορέτσι στη σούβλα, Γεμιστό αρνάκι, Τούρτα Χανίων, Κουλούρα, Μελόπιτα, Ταψούδι της Πασχαλιάς, Αρνί κοντοσούβλι με μπαχαρικά, σε μπόλια, Ρουμελιώτικη αυγόπιτα
Δευτέρα του Πάσχα
Έθιμα: Η Συγχώρηση, το ταφικό έθιμο των Ποντίων
Συνταγές: Τρίμμα Ζαγορίου, Αγκιναρόπιτα Τήνου χωρίς φύλλα, Ομελέτα με συκωταριά από αρνί ή κατσίκι, Ζυγούρι με ταλιατέλες