Τα σύγχρονα ελληνικά πιάτα που σερβίρονται στο roof top του ξενοδοχείου Athens Was ανταγωνίζονται τη μοναδική θέα της Ακρόπολης.

Εμείς ζητήσαμε από τον σεφ Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο να μοιραστεί μαζί μας τη συνταγή ενός πιάτου που σερβίρεται στο εστιατόριο Sense, αλλά να την παρουσιάσει με τρόπο τέτοιο, ώστε να μαγειρεύεται εύκολα στο σπίτι. Εκείνος, επέλεξε για εμάς ιμάμ μελιτζάνας. Ένα ιμάμ πληθωρικό σε γεύσεις και αρώματα που δεν συνοδεύεται απλά με κρύα φέτα, αλλά με ένα νόστιμο μπουγιουρντί.

Μελιτζάνα ιμάμ με μπουγιουρντί
1 Ώρα και 30΄ | Μέτρια Εύκολο |  Για 4 άτομα

Υλικά
Για τις μελιτζάνες
3-4 μελιτζάνες
1 λίτρο νερό
20 γρ. αλάτι
ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το κρεμμύδι
500 γρ. ξερά λευκά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
30-40 γρ. βούτυρο ή ε.π. ελαιόλαδο
3-4 μπαχάρια
½ ξυλάκι κανέλα
2 γαρίφαλα
20 γρ. πελτέ ντομάτας
20 ml κόκκινο ξίδι καλής ποιότητας
80 γρ. ντοματάκια κονκασέ
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη μελιτζανοσαλάτα
2-3 μελιτζάνες φλάσκες
6 γρ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
3 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
10 γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
20 γρ. φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
5 γρ. δυόσμο ψιλοκομμένο
3 γρ. αλάτι
20 ml ε.π. ελαιόλαδο

Για τη φέτα μπουγιουρντί
250 γρ. φέτα σε χοντρά κομμάτια
30 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, σε κομμάτια
50 γρ. κρεμμύδια λευκά, σε ροδέλες
10 γρ. τσίλι, σκόνη
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
15 ml σκορδόλαδο
αλάτι
ρίγανη

Για τη σάλτσα
60 γρ. μέλι
100 ml ξίδι καλής ποιότητας
1 λίτρο σάλτσα ντομάτας
2 ξύλα κανέλας
4 μπαχάρια
αλάτι

Διαδικασία
Μελιτζάνες: Κόβουμε τις μελιτζάνες κάθετα σε φέτες πάχους 3 εκ. και τις βουτάμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι για 15-20′. Τις στεγνώνουμε καλά και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τις αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Κρεμμύδι: Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός του μαϊντανού) και σιγοβράζουμε μέχρι να χυλώσουν. Ολοκληρώνουμε με τον μαϊντανό και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Μελιτζανοσαλάτα: Περνάμε 2-3 μελιτζάνες φλάσκες από τη φωτιά να καψαλιστούν καλά, αφού πρώτα τις έχουμε τρυπήσει με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια τις ψήνουμε στον φούρνο για 20′ στους 180° C. Αφαιρούμε τη σάρκα τους και τη βάζουμε σε μια σίτα για να στραγγίξει. Στη συνέχεια αναμειγνύουμε για κάθε 100 γρ. ψίχα καπνιστής μελιτζάνας την ποσότητα των υπόλοιπων υλικών.

Φέτα μπουγιουρντί: Βάζουμε όλα τα υλικά σε αλουμινόχαρτο και τα κλείνουμε. Ψήνουμε στους 180° C για 15′, στη συνέχεια ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10′ στους 200° C. Αδειάζουμε όλα τα υλικά μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει σε ένα μούλτι και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια λεία κρέμα.

Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε το μέλι με το ξίδι για λίγη ώρα. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τα μπαχαρικά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το μείγμα. Αποσύρουμε τα μπαχαρικά και προαιρετικά περνάμε τη σάλτσα από μια σίτα.

Τοποθετούμε αρχικά στον πάτο ενός πιάτου λίγη από τη σάλτσα ντομάτας, από πάνω της 3-4 κομμάτια μελιτζάνας και πάνω από την κάθε μελιτζάνα, αρχικά λίγο από το μαγειρεμένο κρεμμύδι και στη συνέχεια τη μελιτζανοσαλάτα. Ολοκληρώνουμε με λίγη φέτα μπουγιουρντί δίπλα από τις μελιτζάνες και λίγο ελαιόλαδο.