Κυριακή σήμερα και η μέρα προστάζει να φτιάξουμε ένα νόστιμο κοκκινιστό. Είτε επιλέξουμε πιο παραδοσιακές εκδοχές, είτε πιο σύγχρονες, οι παραλλαγές των κοκκινιστών είναι αμέτρητες. Από την εμβληματική κατσικομακαρονάδα Ηρακλειάς και την παστιτσάδα οσομπούκο, μέχρι τις πατάτες γιαχνί και τα Spaghetti Bolognese, οι συνταγές καλύπτουν όλα τα γούστα.

Κατσικομακαρονάδα Ηρακλειάς

Η ακριβής παραδοσιακή συνταγή μιας Κυκλαδίτισσας γιαγιάς, που μαγειρευόταν με ντόπιο κατσικάκι παραγωγής της σε κατσαρόλα στα ξύλα, παίρνοντας έτσι το ιδιαίτερο άρωμα από τα κλαδάκια της σχοινιάς. Χοντρό μακαρόνι σε βούτυρο γυαλισμένο και σπάταλο τριμμένο κατσικίσιο κεφαλοτύρι, κι αυτό παραγωγής της. Η απόλυτη πολυτέλεια της αγροτικής ζωής.

Παστιτσάδα οσομπούκο

Με ιστορία που ξεκινά γύρω στον 6ο αιώνα, όταν οι Λομβαρδοί πολιορκούσαν τη Βερόνα, η παστιτσάδα έχει διανύσει μεγάλες αποστάσεις, χρονικές και πολιτισμικές. Στο ξεκίνημά της, οι πολιορκημένοι αγρότες και οι στρατιώτες έκλεβαν το κρέας νεκρών αλόγων και το διατηρούσαν σε βαρέλια με κόκκινο κρασί. Η πρώτη της ονομασία, λοιπόν, ήταν pastissada de caval και είχε ως βάση το κρέας αλόγου. Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά.

Χυλωμένη φασολάδα με σελινόριζα & θυμάρι

Η φασολάδα είναι σημείο αναφοράς του ελληνικού χειμώνα, μαζί με την κοτόσουπα και την κρεατόσουπα. Τι καλύτερο, λοιπόν, από μία χυλωμένη φασολάδα με την αγαπημένη σελινόριζα και θυμάρι;

Kουνουπίδι με ντομάτα, αρακά & μυρωδικά

Πρόκειται ίσως για το πιο γνωστό χειμερινό λαχανικό με lovers και haters. Μία ενδιαφέρουσα εκδοχή είναι να το συνδυάσετε με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, αρακά και φυσικά μυρωδικά και θα έχετε μέσα σε λιγότερη από μία ώρα ένα νόστιμο πιάτο.

Spaghetti Bolognese

Αξεπέραστο ντοματένιο πιάτο που αγαπούν πολύ μικροί και μεγάλοι. Απογειώνουμε τη γεύση της σάλτσας με ελάχιστα υλικά και φυσικά σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Spaghetti alla Puttanesca

Τα σπαγγέτι με σκόρδο, αντζούγια και ελιές είναι μία συνταγή που ετοιμάζεται μέσα σε μόλις 30 λεπτά και αν και ιδιαίτερη έχει αρκετούς θαυμαστές.

Σαρδέλες κοκκινιστές με τηγανητά πράσα

Η σάλτσα ντομάτας δίνει χρώμα και υπέροχα αρώματα σε ένα πρωτότυπο πιάτο που συνδυάζει τις σαρδέλες με τα αγαπημένα πράσα.

Μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά με πλιγούρι, σάλτσα ντομάτας & σαλάμι

Το πλιγούρι έχει βρει τη θέση του στην κουζίνα μας και σε αυτή τη συνταγή συνδυάζεται με μανιτάρια πορτομπέλο και φυσικά την πιο νόστιμη σάλτσα ντομάτας.

Spaghetti assassina με γαρίδες

To σπαγγέτι-δολοφόνος –ή εναλλακτικά το δολοφονημένο σπαγγέτι– είναι μια συνταγή της οποίας η εκτέλεση είναι μοναδική και ιδιαίτερη, καθώς τα ζυμαρικά καίγονται και καραμελώνουν αντί να βράζουν, κρατώντας όλο τους τα άμυλα. Καθώς γίνονται πολύ βαριά από τα καραμελωμένα άμυλα και το μπούκοβο, καλό θα είναι να υπολογίσετε τη μισή ποσότητα στο πιάτο σας απ’ ό,τι τρώτε συνήθως.

Γαλέος στιφάδο

Εάν όμως κάνουμε μια βόλτα μέχρι την αγορά, θα βρούμε φρέσκο, που τον ξεχωρίζουμε από το ροζ χρώμα του και τη μυρωδιά όστρακου. Έχει ένα μικρό κεντρικό κόκαλο, το οποίο μπορεί εύκολα να το βγάλει ο ψαράς και στη συγκεκριμένη συνταγή δεν θα χρειαστεί, αφού μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να φτιάξουμε έναν ζωμό.

Αυτή την Κυριακή 23/2, με το Πρώτο Θέμα, στο τεύχος του Cantina που κυκλοφορεί βρείτε 45 αλμυρές και γλυκές συνταγές!