Μα τι είναι επιτέλους αυτά τα μακαρόνια από κολοκύθι, πώς και γιατί έγιναν μόδα και πώς τα απολαμβάνουμε;

Ποιος δεν αγαπά τις καλοκαιρινές μακαρονάδες με τα ανάλαφρα, δροσερά υλικά τους; Αν είστε από εκείνους που τους αρέσει και η γεύση του κολοκυθιού, που τώρα είναι στα καλύτερά του, τότε πρέπει να δοκιμάσετε τα zoodles, μια νέα τάση. Η περίεργη λέξη προέρχεται από τις λέξεις zucchini και noodles, που στα αγγλικά σημαίνει μακαρόνια από κολοκυθάκι και πραγματικά περιγράφει ακριβώς αυτό που είναι, αφού μιλάμε για κολοκύθι, το οποίο είναι τόσο λεπτοκομμένο, που θυμίζει λεπτά σπαγγέτι.

Το ότι αποτελούνται από λαχανικό κι όχι από σιμιγδάλι, σημαίνει ότι είναι πολύ πιο ελαφριά, δεν βαραίνουν το στομάχι, έχουν σχεδόν τις μισές θερμίδες και βέβαια, δεν περιέχουν γλουτένη (για όσους έχουν δυσανεξία σε αυτή). Κι αν νομίζετε ότι μπορεί να τα φτιάξει μόνο ένας έμπειρος σεφ, τότε κάνετε λάθος γιατί δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις και θα σας το αποδείξουμε. Αν πάλι δεν θέλετε να μπείτε καθόλου στον κόπο, μπορείτε να τα αναζητήσετε στα καλοκαιρινά μενού των εστιατορίων, ιδίως όσων ασχολούνται με δημιουργική κουζίνα.

Πώς φτιάχνονται

Επειδή είναι πολύ δύσκολο να κόψει κάποιος το κολοκύθι σε τόσο λεπτοκομμένο σχήμα, υπάρχουν και στην ελληνική αγορά, πλέον, αρκετά gadgets. Λέγεται κόφτης σπιράλ λαχανικών και είναι είτε ηλεκτρικός, είτε χειροκίνητος. Αν σκέφτεστε ότι δεν αξίζει να αγοράσετε κάτι τέτοιο μόνο και μόνο για τα zoodles, που θα φτιάξετε λίγες φορές, σκεφτείτε ότι κόβει ωραία και άλλα λαχανικά, όπως το καρότο, την πατάτα, ακόμη και το παντζάρι! Αν πάλι δεν θέλετε να διαθέσετε πολλά χρήματα για κάτι που θα κάνετε δοκιμαστικά, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον αποφλοιωτή των λαχανικών, που από την άλλη του μεριά κόβει ζουλιέν (η γαλλική λέξη για τα λεπτά «μακαρόνια» λαχανικών) ή ακόμη κι ένα άλλο μικρό, πλαστικό εργαλείο κουζίνας που είναι κι αυτό κόπτης για ζουλιέν.

Πώς μαγειρεύονται

Βασικά δεν μαγειρεύονται καν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοπούν στο σωστό σχήμα και να συνδυαστούν με τη σάλτσα που σας αρέσει. Εμείς προτείνουμε μια σάλτσα πέστο, από βασιλικό, που είναι εξίσου πράσινη και δροσερή, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε και λίγη τριμμένη φέτα ή άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας σας, όπως ανθότυρο ή μανούρι. Τα ντοματίνια, επίσης, της πηγαίνουν πολύ, ενώ μπορείτε να πειραματιστείτε και με τους δικούς σας γευστικούς συνδυασμούς.

Αν αγαπάτε τα κολοκυθάκια, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτό εδώ.