Ο νέος επαγγελµατίας αγρότης Στέλιος Καρβέλας από το 2015 συστήνει σε Κίνα, Ιαπωνία και Ευρώπη τη νοστιµιά του κελυφωτού φιστικιού που καλλιεργεί.

Η ιστορία της αγροτικής οικογένειας Καρβέλα στην παραγωγή φιστικιού ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν ο παππούς, Αλέξανδρος Καρβέλας, ασχολήθηκε µε την παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού γιατί ήταν πολύ αποδοτική. Oπως δηλώνει ο εγγονός Στέλιος: «Ο πατέρας µου δεν ήταν επαγγελµατίας αγρότης, συντηρούσε απλά τα κτήµατα. Ούτε εγώ ξεκίνησα για αγρότης, αλλά το 2013 η ανεργία ήταν αρκετά υψηλή, οπότε πήρα κάποια κοµµάτια γης µας από τα 80 στρέµµατα και τα εκµεταλλεύτηκα. Εγινα νέος αγρότης. Το διαφορετικό που έκανα ήταν να επεξεργάζοµαι το προϊόν, κάτι που δεν κάναµε µέχρι τότε». Σε συνεργασία µε τεχνολόγο τροφίµων διαφοροποιήθηκε η συνταγή και πέρυσι έγινε πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής κατά 90% (λείπει ένα 10%, το διαδικαστικό κοµµάτι). δηµιουργήθηκε και ένα µικρό τυποποιητήριο για να φτάνει το φιστίκι στα ράφια των καταστηµάτων µέσα στην πολύ ιδιαίτερη συσκευασία του και όχι χύµα, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας. Η χοντρική πώληση ξεκίνησε στην Ελλάδα σε δύο βασικούς πελάτες στον τοµέα της ζαχαροπλαστικής, ενώ τώρα το προϊόν απευθύνεται κυρίως στο εξωτερικό.

Από τη συγκοµιδή στο ράφι
Η καλλιεργητική χρονιά ουσιαστικά ξεκινά τον Ιούνιο, ενώ η συγκοµιδή περίπου από τις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα µέσα Σεπτέµβρη. Κάθε µέρα ό,τι συγκοµίζεται πλένεται για να φύγει ο µαλακός φλοιός και επεξεργάζεται εντός 48 ωρών. Ο καρπός µπαίνει σε µεγάλα µηχανήµατα ξήρανσης (όχι στον ήλιο) για να επιτευχθεί η ανάλογη υγρασία και να µειωθεί το µικροβιακό φορτίο. Γίνεται διαλογή της ψίχας και η διαβάθµιση σε ποιότητα. Επειτα αποθηκεύεται σε ψυκτικό θάλαµο µέχρι τη διάθεση των καρπών, ανάλογα µε την παραγγελία.

Το φιστίκι σε 4 απολαυστικές γεύσεις
Τα κελυφωτά φιστίκια κυκλοφορούν ως ακατέργαστος καρπός στη φυσική πρωτογενή τους µορφή, ως ψηµένος καρπός µε φρέσκο χυµό λεµονιού, ως ψηµένος καρπός µε ανθό αλατιού και κιτρικό οξύ και ως ψίχα φιστικιού. Η ευρηµατικότητα του Στέλιου, όµως, δεν σταµατά εδώ. Οπως τονίζει ο ίδιος: «Τη µία χρονιά η παραγωγή φιστικιού είναι 70% και την άλλη 30%, οπότε για να µην υπάρχει κενό παράγουµε και ελαιόλαδο, που σύντοµα θα γίνει βιολογικό, αρωµατικά βότανα και µέλια, τα οποία είναι ακόµα σε πρώιµο στάδιο». Στην Αθήνα, θα βρούµε τα φιστίκια The Pistakios σε δύο e-shops, το greatfood.gr και το e-paradosiaka.gr.

info
Megaris Goods, Χ. Μωραΐτου 56, Μέγαρα, τηλ.: 22960 22400, Megarisgoods.gr