Γιατί, ακριβώς, το The Crown δεν ασχολείται με το φαγητό; Ιδού το βαθυστόχαστο ερώτημα, που απασχολεί τις βρετανικές tabloids εν μέσω της τέταρτης season της δημοφιλούς «αγαπάμε-για-να-μισούμε» σειράς του Netflix. Oχι πως θα αυτό θα μας εμπόδιζε να διεισδύσουμε στα άδυτα της βασιλικής παράδοσης της γηραίας Αλβιόνος. Οπερ σημαίνει πέντε very royal συνταγές για τσιμπολόγημα εν μέσω βασιλικού mess.
Kαθε παραγωγή του διαμετρήματος Netflix -κράτος εν κράτει στο χολιγουντιανό στερέωμα- επενδύει σε όλο το πακέτο. Στόρι, απαραίτητα στόρι, και κατά προτίμηση, ιστορικό που είναι και το τελευταίο affair, γερό καστ -κατά προτίμηση, από αγνώστους με ένα mix με βαριά ονόματα για να υπάρχει πάντα το interaction με το κοινό- και ένα καλό, άριστο, για την ακρίβεια, πρόγραμμα προώθησης. Μάρκετινγκ, ελληνιστί, που τα περιλαμβάνει όλα.
Με ένα από τα δυνατά χαρτιά να είναι το… φαγητό, αφού όλες οι σειρές που σέβονται τον εαυτό τους έχουν ολοκληρωθεί με ένα δημοφιλές cookbook. Και όταν λέμε δημοφιλές εννοούμε πολύ δημοφιλές με τους εκδοτικούς οίκους να σφάζονται ποιός θα εξασφαλίσει τα δικαιώματα εξαιτίας των σίγουρων πωλήσεων.
Μόνο που το Τhe Crown σνομπάρει -συν τοις άλλοις- το φαγητό. Oχι πώς ένας γίγαντας όπως το Netflix θα φειδόταν πόρους για να στήσει ένα royal banquet αλλά όπως λέει και η princess Μαργαρίτα: «Το φαγητό δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα σπουδαίο».
Και δεν εννοεί βέβαια ότι η βασιλική οικογένεια εν έτει 1953 που ανεβαίνει η Ελισάβετ εις τον θρόνο, σιτιζόταν με κουπόνια όπως οι Βρετανοί πολίτες αλλά ας είμαστε ειλικρινείς και χωρίς διάθεση προς ισοπέδωση, οι Βρετανοί κατάφεραν να κάνουν το Λονδίνο γαστρονομικό προορισμό όταν ανέλαβε o Marco Pierre White και ο Fergus Henderson, αρχές της δεκαετία του ΄90, να στρώσουν τα κόκκινα χαλιά για τους Heston Blumenthal, Michel Roux Jr., Τοm Aikens. Για να μιλήσουμε για αυτούς που άλλαξαν το fish & chips και το Sunday roast του βρετανικού κατεστημένου και όχι απαραίτητα τους τηλεοπτικούς σεφ που έφεραν το κοινό ξανά στις κουζίνες αλλά δεν συγκρίνονται με τα διαμετρήματα ταλέντου.
Αυτά είναι, όμως, ψιλά γράμματα γιατί το The Crown ακόμα και χωρίς να είναι στις προθέσεις του, αναζωπυρώνει τη λατρεία για οτιδήποτε royal british -το τελευταίο ίσως βασιλικό fairytale στην Ευρώπη. Γεγονός που ο βρετανικός Τύπος δεν θα μπορούσε ν αφήσει ανεκμετάλλευτο -δεν εμφανίζονται τέτοιες ευκαιρίες κάθε μέρα- ανασύροντας από τη σκόνη του χρόνου όλες τις royal συνταγές. Αυτές, δηλαδή, που έχουν κατοχυρωθεί ως βασιλικές με την Queen Victoria να πρωταγωνιστεί, για binge, τσιμπολόγημα κοινώς, εν μέσω παρακολούθησης της βασιλικών dessοus.
Victoria sponge cake ή αλλιώς Victoria sandwich: φαν των απογευματινών τεΐων, η Βικτόρια είχε πάντα μια αδυναμία στα διάφορα treats. Και το Victoria sponge cake, μια ιδέα της κυρίας των τιμών της, είναι ένα αφράτο βουτυρένιο παντεσπάνι με μια στρώση μαρμελάδα στη μέση και γλάσο από πάνω. Και επειδή το έκοβαν σε μικρά κομμάτια σαν σάντουιτς -λόγω πρωτοκόλλου προφανώς- απέκτησε και το παρατσούκλι Victoria sandwich.
Battenberg cake: ή αλλιώς, κέικ-σκάκι! Κίτρινο και κόκκινο sponge cake που κόβεται σε καρέ, τα κομμάτια ενώνονται μεταξύ τους με μαρμελάδα βερίκοκο και στην συνέχεια, επικαλύπτονται με μαρζιπάν. Η συνταγή ανέρχεται το 1884 από τους βασιλικούς γάμους της Victoria, κόρης της συνονόματης Queen, με τον Λόρδο του Battenberg.
Coronation chicken ή γαλλιστί Poulet Reine Elizabeth: το κοτόπουλο της ενθρόνισης της Ελισάβετ. Μια κοτοσαλάτα με κάρι, από όπου το κίτρινο χρώμα, και μαγιονέζα μαζί με αμύγδαλα, σταφίδες και αρωματικά που δημιούργησε η Βρετανή σεφ Rosemary Hume που δίδασκε στη σχολή Cordon Bleu του Λονδίνου, για ένα κρύο πιάτο.
Drop scones: τα «μεθυσμένα» scones της Βασιλίσσης. To σωτήριο έτος 1959 ο Aιζενχάουερ επισκέπτεται το Κάστρο Μπαλμοράλ στο Εδιμβούργο, θερινή κατοικία της οικογένειας, και η Ελισάβετ για να τον περιποιηθεί -ακούγεται τόσο παράξενο όσο είναι- έφτιαξε τις περίφημες σκωτσέζικες τηγανίτες. Κοινώς, pancakes με μερικές σταγόνες ουίσκι εννοείται σκωτσέζικο. Μάλιστα, πάνω στη δαχτυλογραφημένη συνταγή σημείωσε ωσάν καλή οικοδέσποινα -sic- ότι η αναλογία είναι αρκετή για 16 τηγανίτες!
Eton Μess: αγαπημένο των royals αν και δεν έχει βασιλική καταγωγή αλλά εκ του Κολλεγίου Ήττον, όπου εφοίτησαν δεκαπέντε, παρακαλώ, μέλη της βασιλικής οικογένειας συμπεριλαμβανομένου των Γουίλιαμ και Χάρι. Σπασμένες μαρέγκες, σαντιγί, κόκκινα φρούτα, ένα mélange που κατά την Carolyn Robb, royal chef και συγγραφέα του μπεστ σέλλερ, Τhe Royal Touch, τιμά όλη η βασιλική ιεραρχία.
Kαι εδώ ολίγον real royal cooking από τις χριστουγεννιάτικες κουζίνες του Μπάκιγχαμ.
Δείτε επίσης
Η σεφ που λάτρεψαν ο Κάρολος και η Λαίδη Ντι
Το καθημερινό μενού μιας πραγματικής Βασίλισσας
Φτιάξτε Βέσπερ μαρτίνι. Το αγαπημένο ποτό του James Bond!