Τα kahk ή το kaak (κάακ) είναι παραδοσιακά γιορταστικά μπισκότα των χριστιανών και των μουσουλμάνων της Αιγύπτου. Έχουν κυκλικό σχήμα και γίνονται απλά ή με ποικιλία γεμίσεων. Μην ξεχάσετε να τα πασπαλίσετε με πολλή ζάχαρη άχνη!

Υλικά

Για τη ζύμη
600 γρ. βούτυρο ghee
1 κιλό αλεύρι
50 γρ. σουσάμι
100 γρ. ζάχαρη άχνη
5 γρ. μαχλέπι
5 γρ. μαγιά
200 γρ. νερό

Για τη γέμιση
500 γρ. agwa (πάστα χουρμά)

Για διακόσμηση
200 γραμμάρια
ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το ghee (κλαριφιέ βούτυρο αγελάδας) σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε το σουσάμι, τη ζάχαρη άχνη και το μαχλέπι. Έπειτα προσθέτουμε το καυτό ghee. Ανακατεύουμε και το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το αφήνουμε να σταθεί όλη τη νύχτα.

1. Την επομένη αραιώνουμε 3-5 γρ. μαγιά σε 200 ml νερό. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό στη ζύμη, σε μικρές ποσότητες, και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λευκή, ομοιογενής και να πλάθεται εύκολα.

2. Απλώνουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας που έχουμε ελαφρά αλευρωμένο. Την απλώνουμε με την παλάμη μας για να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας.

3. Κόβουμε από τη ζύμη ένα κομμάτι 20 γρ. και φτιάχνουμε μια μικρή μπάλα, πλάθοντάς τη με τα χέρια μας. Σπρώχνουμε τον αντίχειρά μας στο κέντρο της μπάλας και δημιουργούμε μια κοιλότητα, περιστρέφοντάς τη.

4. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα πάστας χουρμά και φτιάχνουμε με τα δάχτυλα μια μικρότερη μπάλα. Την προσθέτουμε απαλά στο κέντρο της ζύμης και κλείνουμε με τα δάχτυλα δημιουργώντας μια καινούρια μπάλα.

5. Απλώνουμε τα κάακ σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C, στον αέρα, για 15΄-20΄.

6. Για να ελέγξουμε αν έχουν ψηθεί σηκώνουμε ένα κάακ από τη λαμαρίνα. Αν η βάση του έχει πάρει χρώμα, είναι έτοιμo. Ωστόσο, δεν πρέπει να σκουρύνουν πολύ, θα παραμείνουν ανοιχτόχρωμα.

7. Η καλύτερη δοκιμή και μέχρι να αποκτήσουμε πείρα είναι να κόψουμε ένα κάακ στη μέση για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε. Η ζύμη θα είναι τραγανή και η γέμιση ελαστική και αρωματική.

8. Μεταφέρουμε και αφήνουμε τα κάακ πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως, διαφορετικά η ζάχαρη θα κολλήσει πάνω τους. Στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με άφθονη άχνη ζάχαρη και πολλή αγάπη!

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Δείτε επίσης:  

Λιλιάν Ίσσα: Μια ζαχαροπλάστισσα από το Μόντρεαλ στην Αλεξάνδρεια (+ συνταγή)