Έχετε ακούσει ότι τα δώρα που φτιάχνετε με τα χέρια σας είναι πάντα τα καλύτερα; Ισχύει απολύτως, αφού μέσα τους κρύβουν φροντίδα και αγάπη. Αυτά τα Χριστούγεννα λοιπόν, αντί να αγοράσετε δώρα για τους αγαπημένους σας, θα τα φτιάξετε στο σπίτι και θα είναι τα καλύτερα όλων των εποχών.
Για να μην τρομάζετε, σας δίνουμε εύκολες συνταγές με απλά υλικά και εγγυημένη επιτυχία. Εσείς απλά επιλέγετε τι θα φτιάξετε, αναλόγως με το που απευθύνεται το δώρο σας κάθε φορά και φροντίζετε να προμηθευτείτε και ωραίες συσκευασίες, όπως μεταλλικά ή γυάλινα κουτάκια, βαζάκια, μπουκαλάκια και γιορτινές κορδέλες για το αμπαλάζ.
Πικάντικα αμύγδαλα
Οι πικάντικοι αυτοί ξηροί καρποί συνοδεύουν ιδανικά ένα απεριτίφ.
Υλικά:
2 φλιτζάνια αμύγδαλα
λευκό γλυκό κρασί
1 κουτ. σούπας τσίλι σε σκόνη
1 σκελίδα σκόρδου μεγάλη, λιωμένη
60γρ. βούτυρο
αλάτι χοντρό
Μουσκεύετε τα αμύγδαλα στο κρασί για 12 ώρες. Τα στραγγίζετε. Μέσα σε βαρύ τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και ρίχνετε τα αμύγδαλα (δεν τα ασπρίζετε) πασπαλισμένα με το τσίλι και το σκόρδο.
Σοτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να καβουρδιστούν και να σκουρύνουν ελαφρά. Τα πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε απλωμένα σε λαδόκολλα να κρυώσουν εντελώς. Διατηρούνται σε μεταλλικό κουτί.
Ψητά καρύδια
Μία εξίσου αρωματική, διαφορετική πρόταση για ξηρούς καρπούς, για να συνοδεύσετε το ποτό σας.
Υλικά:
4 φλιτζάνια καρύδια καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
¼ φλιτζανιού βούτυρο φρέσκο
¼ φλιτζανιού νερό
½ φλιτζάνι μέλι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού κύμινο
½ κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουτ. σούπας μίγμα από γλυκάνισο κοπανισμένο, γαρίφαλο, κανέλλα και πιπερόριζα σε σκόνη
Βάζετε σε τηγάνι το βούτυρο, το μέλι, το νερό και τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι το μέλι και το βούτυρο να λιώσουν. Προσθέτετε τα καρύδια και τα ανακατεύετε όλα μαζί για 2-3 λεπτά ακόμη.
Απλώνετε τα μελωμένα καρύδια σε βουτυρωμένο ταψάκι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 10 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα αμπαλάρετε. Διατηρούνται αρκετό καιρό σε μεταλλικό κουτί.
Γλυκάκια με αποξηραμένα σύκα
Υλικά για 40-45 γλυκάκια:
400γρ. σύκα ξερά
150γρ. ζάχαρη
150γρ. καρύδια
ξύσμα 1 λεμονιού
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
3-4 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
σουσάμι καβουρδισμένο και αρωματισμένο με λίγη κανέλλα και γαρίφαλο, για το σερβίρισμα
Βάζετε στο μπλέντερ τα καρύδια με τα σύκα, τη ζάχαρη, τα ξύσματα και το χυμό πορτοκαλιού. Τα πολτοποιείτε όλα μαζί. Προσθέτετε λίγο λίγο το ρούμι και τα ζυμώνετε μέχρι να πλάθονται. Φτιάχνετε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού. Τα κυλάτε μέσα στο σουσάμι.
Τοποθετείτε τα γλυκά σε καραμελόχαρτα και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Θα τα φτιάξετε 2-3 ημέρες πριν τα προσφέρετε.
Αρωματικά λάδια
Το ελαιόλαδο μέσα σε διάφανα μπουκαλάκια, μαζί με αρωματικά φρέσκα ή αποξηραμένα φυτά, μπαχαρικά, φλούδες εσπεριδοειδών, καυτερές πιπερίτσες ακόμη και σκόρδο, μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό δώρο.
Τα μπουκάλια που θα χρησιμοποιήσετε, όπως και τα αρωματικά φυτά, πρέπει να είναι καλά πλυμένα και εντελώς στεγνά. Σε κάθε μπουκάλι μπορείτε να βάλετε 1-2 διαφορετικά αρωματικά και να το απογεμίσετε με καλής ποιότητας ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας. Πριν χρησιμοποιηθεί, πρέπει να μείνει σε μέρος σκοτεινό και δροσερό για 2-3 εβδομάδες. Αν θέλετε πιο δυνατό άρωμα και να το χρησιμοποιήσετε πιο γρήγορα, αρκεί να πάρετε ένα μέρος από το ελαιόλαδο, να ζεστάνετε τα αρωματικά, να το φιλτράρετε και όσο είναι ακόμα ζεστό να το ανακατέψετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Μερικές ιδέες: (οι δόσεις είναι για 2 φλιτζάνια λάδι):
* Ελαιόλαδο με δεντρολίβανο: Βυθίζετε μέσα στο λάδι 2 κλαδάκια δεντρολίβανο, 3 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και 10 κόκκους μαύρο πιπέρι.
* Ελαιόλαδο με σκόρδο: Πολτοποιείτε 4 σκελίδες σκόρδου σε 3 κουτ. σούπας λάδι. Το φιλτράρετε σε φίλτρο του καφέ, το μεταφέρετε στο μπουκάλι και το απογεμίζετε με το υπόλοιπο λάδι.
* Ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή: Βυθίζετε στο λάδι φλούδες από ½ πορτοκάλι και ½ λεμόνι (και φλούδα από ½ κίτρο ή περγαμόντο, αν θέλετε). Ύστερα από ένα μήνα πρέπει να αφαιρέσετε από το μπουκάλι τις φλούδες. Μπορείτε να συνδυάσετε φλούδα λεμονιού με κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης ή θυμάρι.
* Ελαιόλαδο με βασιλικό ή δυόσμο: Βυθίζετε μέσα στο λάδι ½ φλιτζάνι καλά στεγνωμένα φυλλαράκια βασιλικού ή δυόσμου.
* Ελαιόλαδο με μπαχαρικά: Βάζετε στο λάδι 10 κόκκους μαύρο πιπέρι, 4-5 κόκκους μπαχάρι, 1 κουτ. γλυκού σποράκια κύμινου, 1 ξυλαράκι κανέλλας, 5-6 κεδρόμηλα.
* Ελαιόλαδο με κανελλογαρίφαλα (για τα γλυκά): 3 ξυλαράκια κανέλλας και 5-6 καρφάκια γαρίφαλα. Αυτό το λάδι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε έπειτα από μερικές ημέρες.
* Καυτερό ελαιόλαδο: Ψιλοκόβετε 20 μικρές, καυτερές, αποξηραμένες πιπερίτσες και τις βάζετε στο μπουκάλι με το λάδι. Ύστερα από 15 ημέρες το φιλτράρετε και το ξαναβάζετε στο μπουκάλι. Μπορείτε να αρωματίσετε σάλτσες, ζυμαρικά και σούπες, ακόμη και για να φτιάξετε τυροκαυτερή. Αν το σερβίρετε στο τραπέζι, το μεταφέρετε σε μικρότερο μπουκαλάκι και, αντί για καπάκι, το κλείνετε με μια κόκκινη, φρέσκια, καυτερή πιπεριά.
Αρωματικά ξίδια
Αρωματίζουν σαλάτες, βρασμένα λαχανικά και μαρινάδες. Μερικές ιδέες: (οι δόσεις είναι για 1 μπουκάλι ξίδι):
* Ξίδι με δεντρολίβανο: Θα χρειαστείτε άσπρο ή κόκκινο ξίδι από κρασί. Θα το μεταφέρετε στο δικό σας μπουκάλι και θα βυθίσετε μέσα ένα κλαδάκι δεντρολίβανο με πολλά φυλλαράκια.
* Ξίδι με άνηθο: Στο μπουκαλάκι με άσπρο ξίδι θα βυθίσετε ένα κλαδάκι άνηθου καλά στεγνωμένο. Θα κλείσετε το μπουκάλι ερμητικά και θα το αφήσετε σε φωτεινό μέρος για 3 εβδομάδες. Θα βγάλετε κατόπιν τον άνηθο και θα βάλετε ένα φρέσκο κλαδάκι. Θα το φυλάξετε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.
* Ξίδι με θυμάρι: Θα το φτιάξετε κατά τον ίδιο τρόπο μόνο που θα προσθέσετε κλαδάκια από θυμάρι για να δώσετε το χαρακτηριστικό άρωμα.
Παξιμαδάκια αμυγδάλου με σταφίδες
Υλικά για 150 παξιμαδάκια περίπου:
700γρ. αμύγδαλα
½ κιλό σταφίδες μαύρες
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450γρ. ζάχαρη
9 αβγά
3-4 βανίλιες
2 λεμόνια, το ξύσμα
βούτυρο φρέσκο για το άλειμμα του ταψιού
Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιών για 10-15 λεπτά περίπου. Ανακατεύετε το μισό αλεύρι με τα αμύγδαλα και τις σταφίδες. Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι στο μίγμα αβγών, συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο και τέλος προσθέτετε το μίγμα των ξηρών καρπών. Ανακατεύετε καλά. Το μίγμα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό.
Βουτυρώνετε ένα ταψί και απλώνετε μέσα το μίγμα. Ισιώνετε την επιφάνεια με σπάτουλα και το βάζετε να ψηθεί για 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο στους 180οC. Δοκιμάζετε αν ψήθηκε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρή, βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε το γλυκό να μισοκρυώσει.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε 4 λωρίδες κατά μήκος. Για να μπορέσετε να τις βγάλετε από το ταψί, τις κόβετε στη μέση. Έχετε έτσι 8 μακρόστενα «μπαστούνια» πλάτους 6,5 εκ. περίπου και μήκους 17,5 εκ. (εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού σας). Με μια σπάτουλα βγάζετε προσεκτικά τα «μπαστούνια» του γλυκού και τα τοποθετείτε σε ξύλινη επιφάνεια. Με ηλεκτρικό μαχαίρι τα κόβετε σε λεπτές φετούλες.
Τοποθετείτε τις φετούλες σε ρηχά ταψιά, τα ξαναβάζετε στο φούρνο και ψήνετε στους 200οC για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να φρυγανιστούν και να ροδοκοκκινίσουν. Σε φούρνο με αέρα μπορείτε να βάλετε 3 ταψιά μαζί. Αφήνετε τα παξιμαδάκια να κρυώσουν εντελώς και τα διατηρείτε σε μεταλλικά κουτιά.
Κουραμπιεδάκια αμυγδάλου
Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες δεν γίνονται! Για να τους προσφέρετε ως δώρο, θα τους φτιάξετε σε μικρό μέγεθος, σαν λευκές μπουκίτσες.
Υλικά για 50 – 60 κομμάτια περίπου:
750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ. ζάχαρη
500γρ. βούτυρο πρόβειο λιωμένο
2 κρόκους αβγών
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
2 καψουλάκια βανιλίνη
200γρ. αμύγδαλα ολόκληρα
50ml ανθόνερο ή λικέρ μαστίχα
500γρ. ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC και ψήνετε τα αμύγδαλα για 10 λεπτά. Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 10 λεπτά. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνετε τους κρόκους των αβγών. Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ και την προσθέτετε μαζί με τη βανίλια. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά-σιγά από σουρωτήρι, ενώ ανακατεύετε πρώτα με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά. Τέλος, προσθέτετε τα ψημένα αμύγδαλα και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται σχετικά εύκολα.
Στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης φροντίζοντας να περιλαμβάνονται 2-3 αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι και τις πλάθετε σε μπαλάκια με μέγεθος καρυδιού. Αραδιάζετε τους κουραμπιέδες στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους πιέζετε ελαφρά να πλατύνουν. Ψήνετε στον φούρνο στους 170oC για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.
Ξεφουρνίζετε τους κουραμπιέδες και αφήνετε να κρυώσουν. Βάζετε το ανθόνερο σε βαποριζατέρ και ψεκάζετε ελαφρά τους κουραμπιέδες. Κοσκινίζετε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ ταψί ώστε να σκεπαστεί. Αραδιάζετε εκεί πάνω τους κουραμπιέδες τον ένα δίπλα στον άλλο αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και κοσκινίζετε από πάνω με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Παίρνετε με τα δυο χέρια τους κουραμπιέδες και τους δουλεύετε λίγο να σκεπαστούν καλά με τη ζάχαρη.
Μαρμελάδες
Μπορείτε να φτιάξετε μια μαρμελάδα της αρεσκείας σας και να την προσφέρετε. Αν θέλετε, μπορείτε να ετοιμάσετε «μαρμελάδα εσπεριδοειδών» ή ακόμη καλύτερα μία «χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα» με αποξηραμένα φρούτα.
Chutney με κρεμμύδια (γαρνιτούρα για το γιορτινό χοιρινό)
Μια γλυκόξινη γεύση που ταιριάζει με το ψητό χοιρινό αλλά και με λουκάνικα, ζαμπόν ή προσούτο. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί αντί για μουστάρδα σε σάντουιτς.
Υλικά για ένα μικρό βάζο (450 γρ.):
900γρ. κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 μήλα
6 κουτ. σούπας μηλόξιδο
½ φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ζεσταίνετε σε βαρύ τηγάνι το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Πασπαλίζετε από πάνω τη ζάχαρη και σιγοβράζετε χωρίς να τα σκεπάσετε, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να κοκκινίσουν και να μαλακώσουν (περίπου 30 λεπτά).
Καθαρίζετε τα μήλα από κουκούτσια και φλούδες, τα τρίβετε και τα προσθέτετε στο τηγάνι μαζί με το ξίδι. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να πήξει το chutney. Μεταφέρετε το chutney σε αποστειρωμένο βάζο. Κολλάτε μια όμορφη ετικέτα με το είδος chutney, τα υλικά και την ημερομηνία παρασκευής του. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα περίπου.
Αμυγδαλωτά με μανταρίνι
Υλικά για 55 αμυγδαλωτά περίπου:
3 φλιτζάνια αμύγδαλα ασπρισμένα
6 μανταρίνια τύπου Χίου
3 φλιτζάνια ζάχαρη
Πλένετε τα μανταρίνια, τα στύβετε και κρατάτε το χυμό και τις φλούδες τους. Βράζετε τις φλούδες σε αρκετό νερό για 10-15 λεπτά περίπου (μέχρι να μαλακώσουν), αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό στο διάστημα αυτό, για να ξεπικρίσουν. Τις στραγγίζετε και τις στύβετε για να φύγουν τα υγρά τους.
Ρίχνετε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με τις φλούδες και τα αλέθετε ώστε να έχετε έναν πολτό λείο. Σε κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη και το μισό χυμό των μανταρινιών. Ανακατεύετε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Προσθέτετε τότε το μίγμα αμυγδάλων και ανακατεύετε. Αν είναι πολύ σφιχτό το μίγμα, προσθέτετε λίγο ακόμη από το χυμό μανταρινιών και συνεχίζετε το ανακάτεμα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά περίπου, μέχρι να ξεκολλάει το μίγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αφήνετε να κρυώσει εντελώς και το πλάθετε μικρά μπαλάκια, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια σας με νερό για να μην κολλάει η ζύμη. Τα αφήνετε να στεγνώσουν σε λαδόκολλα.
Φοντάν κάστανου
Υλικά για 40 φοντάν:
1 κιλό κάστανα καθαρισμένα
½ κιλό ζάχαρη
½ κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα
1 δόση βανίλιας ή μερικές σταγόνες εσάνς αμυγδάλου
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 φλιτζάνια νερό
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
½ κιλό τρούφα
Βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα κάστανα μέχρι να μαλακώσουν. Τα καθαρίζετε και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με τα αμύγδαλα, τη βανίλια και το αλατάκι.
Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Ανακατεύετε το σιρόπι με τον πολτό από τα κάστανα. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε μπαλάκια ή δίνετε σχήμα κάστανου. Βρέχετε κάθε τόσο τα χέρια σας για να πλάθονται ευκολότερα.
Κυλάτε τα μπαλάκια του κάστανου στην τρούφα και τα βάζετε σε καραμελόχαρτα. Τα αφήνετε να στεγνώσουν για 1-2 ημέρες.
Συνταγές: Σιμόνη Καφίρη