Η απλότητα των φρέσκων εποχιακών υλικών γίνεται έμπνευση για τον Κρητικό μάγειρα που στην αθηναϊκή του μαγειρική «κατοικία» ετοιμάζει κάθε μέρα πιάτα που βασίζονται στην παράδοση με πολλές επιρροές από την πατρίδα του.
Σε αυτό το καλοκαιρινό πιάτο τα αυγά παντρεύονται με τα τρυφερά φιδοφάσουλα –όπως λένε στην Κρήτη τα αμπελοφάσουλα– και τις ξερές χάντρες.
Φασολάκια με αυγά
Υλικά
500 γρ. φιδοφάσουλα (αμπελοφάσουλα)
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1/3 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
200 γρ. χάντρες (φρέσκα μπαρμπουνοφάσουλα)
8 φρέσκα αυγά
χυμό λεμονιού ή ξύσμα (προαιρετικά)
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 1΄ τα φιδοφάσουλα και στη συνέχεια τα βάζουμε σε μπολ με νερό και πάγο για να κρυώσουν. Αν τα φασολάκια δεν είναι τρυφερά, ίσως χρειαστούν περισσότερο βράσιμο. Τα κόβουμε σε μέγεθος 10 εκ.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί και να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και την τριμμένη ντομάτα και τα αφήνουμε για λίγο στη φωτιά. Ρίχνουμε τις χάντρες και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 15΄. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φιδοφάσουλα. Προσθέτουμε λίγο νερό, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 5΄-10΄, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
Ταυτόχρονα σε ένα τηγάνι ετοιμάζουμε τα αυγά. Όταν τηγανιστούν, σερβίρουμε πρώτα τα φασόλια και από πάνω βάζουμε δύο αυγά σε κάθε πιάτο.
Εναλλακτικά, μπορούμε να μεταφέρουμε τα φασόλια σε ένα ταψί, να ρίξουμε τα αυγά ανάμεσά τους και να τα ψήσουμε για λίγο στον φούρνο μέχρι να γίνουν τα αυγά.
Στο τέλος, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμονιού ή λίγο χυμό και σερβίρουμε.