Είναι οι πρωταγωνιστές των βραδινών μας εξόδων, ενώ η ιδανική τοποθεσία να τα απολαύσεις δεν είναι άλλη από ένα beach bar με θέα το απέραντο γαλάζιο… Επιλέξαμε, λοιπόν, τα 6 πιο δημοφιλή cocktails για να τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

pina colada

Piña Colada, το «εξωτικό»
Γλυκό και απίστευτα γευστικό με το ταιριαστό τρίπτυχο ρούμι-κρέμα καρύδας-χυμό ανανά, το Piña Colada είναι το εθνικό ποτό του Puerto Rico. Το εν λόγω cocktail ήταν γνωστό στην Καραϊβική τουλάχιστον 100 χρόνια πριν γίνει ευρύτερα γνωστό στη σημερινή εκδοχή του με κρέμα καρύδας. Ο bartender Ramon Monchito Marrero ισχυρίζεται ότι το τελειοποίησε στο Caribe Hilton’s Beachcomber Bar (νυν Oasis Bar) στο San Juan, μέρος που μέχρι σήμερα αποτελεί πόλο έλξης παραθεριστών από όλο τον κόσμο που καταφθάνουν για να το δοκιμάσουν. Μπορούμε να το γευτούμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σίγουρα όμως είναι ακόμα πιο απολαυστικό αν μας το προσφέρουν, ενώ λιαζόμαστε σε μια ξαπλώστρα δίπλα από κάποια πισίνα ή παραλία στη γεννέτειρά του.

mai tai

Mai-Tai, το «εξωπραγματικό»
Αγαπημενο cocktail που κυριολεκτικά «τα σπάει», όπως θα λέγαμε και στην παρέα. Το επιβεβαιώνει εξάλλου και η ιστορία του, που ξεκίνησε στο Oakland της Καλιφόρνια το 1944. Στο πολυνησιακού στυλ lounge Trader Vic’s, λοιπόν, έγινε η αρχή όταν ένας καλεσμένος από την Ταϊτή αφού το δοκίμασε αναφώνησε ενθουσιασμένος: «maita’i ro’a ‘ae», ελληνιστί «έξω από αυτόν τον κόσμο» για να περιγράψει την «εξωπραγματική» του γεύση. To cocktail βαφτίστηκε εν συντομία Mai-Tai, η χάρη του απέκτησε παγκόσμια φήμη μετά από ένα guest στην ταινία «Blue Hawaii», ενώ σήμερα δεν υπάρχει tiki lounge που να μην το συμπεριλαμβάνει στον κατάλογό του. Όσο για τη συνταγή του; Είναι ένα blend από ρούμι, curaçao πορτοκαλιού (είδος λικέρ) και ένα είδος σιροπιού από αμύγδαλα, ζάχαρη και ροδόνερο (ή ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς).

caipirinha

Caipirinha, το «βραζιλιάνικο»
Τα σενάρια σχετικά με το πού και πότε πρωτοεμφανίστηκε είναι αρκετά, το επικρατέστερο όμως λέει ότι στο São Paulo προς τα τέλη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου είχε τη μορφή όχι ενός απολαυστικού cocktail, αλλά ενός “φάρμακου” για να καταπραΰνει τα συμπτώματα της ισπανικής γρίπης. Στην αρχική του εκδοχή περιείχε cachaça (ένα ποτό που παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο), λάιμ, μέλι και σκόρδο. Το λάιμ το χρησιμοποιούσαν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, ενώ το αλκοόλ του cachaça βοηθούσε σημαντικά στην απορρόφησή της. Πλέον, το απολαμβάνουμε χωρίς το σκόρδο και το μέλι, τα οποία αντικαταστάθηκαν από ζάχαρη (καστανή συνήθως)- για να «σπάει» η οξύτητα του λεμονιού- και φυσικά πάγο. Παρόλο που το αυθεντικό caipirinha περιέχει μόνο lime, κυκλοφορεί επίσης και σε απολαυστικές βερσιόν με τα λεγόμενα caipifrutas (caju, passion fruit, μάνγκο, ακτινίδιο) που ποικίλουν ανάλογα με το πού σερβίρεται.

daiquiri

Daiquiri, το φρουτώδες
Το ρούμι, το lime και η ζάχαρη είναι ένα «τρίο» που στην Καραϊβική έχει διαδοθεί πολύ, συνεπώς είναι και η βάση σε πολλά δροσερά cocktails της περιοχής. Το εν λόγω ποτό είναι γνωστό ως daiquiri και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο πήρε το όνομά του από ορυχείο που βρίσκεται στην περιοχή Sandiago της Κούβας. Πιθανολογείται ότι το ποτό δημιουργήθηκε κοντά στα 1900 από Αμερικανό ομογενή που εργαζόταν ως μηχανικός σε ορυχείο της περιοχής κάποια στιγμή που  δεν είχε πλέον άλλα αποθέματα gin. Σήμερα, τα ποτά με βάση το daiquiri όλο και πληθαίνουν, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητό στη frozen «φρουτώδη» εκδοχή του.

margarita

Margarita, το «κοσμικό»
Ήταν κάποια κοσμική κυρία από το Τέξας που βρέθηκε στο Ακαπούλκο και θέλησε σε κάποιο από τα πάρτι που διοργάνωνε να δροσίσει τους καλέσμένους της ένα ζεστό απόγευμα ή μήπως κάποιος bartender στην Τιχουάνα που ήθελε να εντυπωσιάσει τη Ρίτα Χέιγουορθ (Margarita Cansino) δημιουργώντας ένα ποτό με το όνομά της; Ανεξάρτητα από το ποιος τελικά το εμπνεύστηκε και πώς έγινε συνώνυμο με την πόλη του Μεξικό, η Μargarita είναι σίγουρα το κορυφαίο σε πωλήσεις cocktail με τεκίλα παγκοσμίως. Όσο για το πώς σερβίρεται αυτό το ιδιόμορφο αποτέλεσμα της μίξης τεκίλα, cointreau και χυμού από λάιμ, ένα κλασικό ποτήρι για cocktail με αλάτι στο χείλος του είναι ό,τι πρέπει.

old fashioned

Old Fashioned, το «ανδρικό»
Δεν το λες και καλοκαιρινό, όπως αυτά που προαναφέραμε, όμως δεν θα μπορούσαμε να το αφήσουμε εκτός λίστας γιατί είναι από τα πιο κλασικά του είδους. Πιθανόν να είναι και το πρώτο στην ιστορία που καταγράφεται επίσημα ως cocktail, ενώ το όνομά του δόθηκε και στο ποτήρι στο οποίο σερβίρεται. Ως Old Fashioned αναφέρεται ένα cocktail με Burbon ουίσκι που σέρβιραν στο «Pendennis Club», ένα club για κυρίους, στο Κεντάκι. Η συνταγή θεωρείται ότι δημιουργήθηκε στα 1880 από έναν bartender που εργαζόταν στο εν λόγω club προς τιμήν του διακεκριμένου οινοπνευματοποιού Burbon James. E Pepper, ο οποίος και το έφερε στο «Wardorf- Astoria Hotel bar» της Νέας Υόρκης κάνοντάς το ευρύτερα γνωστό. Η περίφημη συνταγή του αποτελείται από ζάχαρη, bitter, λίγη φλούδα από κάποιο εσπεριδοειδές (συνήθως πορτοκάλι) και φυσικά ουίσκι ή μπράντι.

Το άρθρο της εβδομάδας