Σαν να λέμε ξινές κρέμες γάλακτος!
Από τη μία, η sour cream (ξινή κρέμα) είναι μια κρέμα γάλακτος με ποσοστό λίπους 18%-20% στην οποία έχει προστεθεί καλλιέργεια γαλακτοβάκιλων, με αποτέλεσμα να πήζει ελαφρώς και να αποκτά μια ξινούτσικη επίγευση. Προσδίδει ωραία ευχάριστη οξύτητα στο φαγητό, από πατάτες και λαχανικά μέχρι κρέας. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα αγαπητή στη μεξικάνικη κουζίνα πλάι σε μπουρίτος και νάτσος, ενώ είναι βασικό συστατικό του γκουακαμόλε.
Από την άλλη, η smetana, μια παρόμοια ξινή κρέμα, χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η οποία συνοδεύει εξαιρετικά από την παραδοσιακή σούπα μπορς και διάφορα κρέατα μέχρι σαλάτες. Η smetana περιέχει περισσότερα λιπαρά που φτάνουν μέχρι και τα 42%.
Χρησιμοποιούνται και οι δύο κρέμες με επιτυχία και στη ζαχαροπλαστική όπως σε cheesecakes, κυρίως η sour cream, αλλά δοκιμάστε τες και με μια φρουτοσαλάτα εποχής!